Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en dat betekent een lading nieuwe studenten. Nederland telt zo’n 1,2 miljoen studenten, en een deel daarvan kiest ervoor om in een andere stad te studeren én daar ook te gaan wonen. Maar wat komt daar nou allemaal bij kijken? Waar moet je op letten en wat zijn de valkuilen?

1 Een waterdicht huurcontract

Je wilt waarschijnlijk een groot deel van je studie in je nieuwe huurwoning blijven wonen. Daarom is het belangrijk dat je niet zomaar uit je nieuwe paleisje kan worden gezet. Lees van te voren goed voor welke bepaalde tijd jouw huurcontract vast staat. Dit voorkomt dat je ineens op straat staat!

Het is ook verstandig om de staat van je woning vast te stellen. Markeer de gebreken en voorkom dat dit later onterecht met jouw borg verrekend wordt.

Zorg ook dat de onderstaande punten in je huurcontract vermeld staan: Gegevens van de huurder; Gegevens van de verhuurder; De huurprijs (en de datum en manier waarop de huur betaald moet worden); Het juiste adres; Omschrijving van het gehuurde; aantal kamers, vierkante meters. De borg; Huisregels; Handtekening van jou en de verhuurder.

2 Nieuwe of oude meubels?

Je kunt natuurlijk bij Ikea terecht voor een compleet nieuwe inboedel. Maar niet elke student heeft veel te besteden. Als je geld wilt besparen, kun je via Snapchat, Instagram of Facebook vragen of iemand nog een bank, bureau, koelkast of wasmachine heeft voor een leuk prijsje.

3 Burenruzie

Stel je even voor aan je buren! Neem een flesje wijn of een plantje mee en zorg ervoor dat je een goede eerste indruk achterlaat. De meeste mensen staan niet te popelen om studenten te krijgen als nieuwe buren. Ze zijn bang dat studenten voor overlast of rommel zorgen en dit is natuurlijk niet altijd het geval. Maar mocht je nou binnenkort een Halloween party geven of je verjaardag inluiden om 12 uur, meld dit dan van te voren netjes aan je buren. Wat ook erg handig is: geef je telefoonnummer door zodat je buren jou kunnen bellen bij overlast of problemen en niet meteen de politie.

4 Verzekeringen

Als je op jezelf gaat wonen is het soms verstandig om een aantal verzekeringen af te sluiten. Deze vier verzekeringen worden vaak afgesloten bij het huren van een huis:

Inboedelverzekering: Een inboedelverzekering dekt schade aan zogenoemde roerende zaken in je huis, denk aan meubels en elektrische apparaten. Bij diefstal, brand of waterschade krijg je een vergoeding uitbetaald voor schade aan jouw roerend goed.

Aansprakelijkheidsverzekering: Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen schade die door jouw toedoen ontstaat bij iemand anders. Bij een gesprongen leiding in jouw woning kunnen jouw buren last hebben van waterschade, met een aansprakelijkheidsverzekering ben je hiervoor gedekt.

Rechtsbijstandsverzekering: In Nederland heeft bijna iedere huurder recht op huurbescherming, dit betekent dat je als huurder niet zomaar op straat gezet kan worden. Hierdoor is een rechtsbijstandverzekering niet noodzakelijk in Nederland. Wel kan het van pas komen in een conflict met de verhuurder, zulke juridische conflicten kunnen vaak hoog oplopen in financiën.

Woonlastenverzekering: Deze verzekering zorgt ervoor dat jij in je woning kunt blijven wonen wanneer je inkomen wegvallen. Als je nog studeert en part-time bijbaantje hebt, geld voor je studie leent of nog bij je ouders terecht kan is deze verzekering minder urgent.

5 Inschrijven bij de gemeente

Als je gaat verhuizen moet je dit doorgeven aan de gemeente waar je gaat wonen. De gemeente past jouw adres aan in de Basisregistratie Personen (BRP). Als je een verhuizing doorgeeft heb je een geldig legitimatie en een bewijs van bewoning nodig.

Je moet je verhuizing binnen 4 weken of uiterlijk 5 dagen nadat je adres verandert doorgeven. Gemeenten mogen een boete van maximaal € 325 opleggen als je belangrijke wijzigingen niet op tijd doorgeeft.

6 Genieten

Na het regelen van je verzekeringen, aanvragen van je subsidies en het aanschaffen van je meubels is het dan eindelijk tijd om te genieten! Want de ‘studententijd’ schijnt de beste tijd van je leven te zijn. Veel vrije tijd, chillen met vrienden, eindeloos nachtjes doorhalen, schoolvakanties, een studenten-ov en weinig verantwoordelijkheden. Dat klinkt toch als muziek in je oren? Dus geniet met volle teugen van deze jaren, voor je het weet is het voorbij!