De afgelopen tijd zijn de huurprijzen in Amsterdam alleen maar gestegen, maar dat geldt niet voor 150 Amsterdamse studenten. Nadat hun huisjesmelker werd uitgekocht betalen zij vanaf komende maand nog maar de helft van de originele huurprijs.

Huisjesmelker

Het studentenhuis aan het Koningin Wilhelminaplein werd beheerd door een van Nederlands bekendste huisjesmelkers, Marcel van Hooijdonk. Eerder verhuurde hij, tegen alle afspraken in, kamers in het pand aan Oost-Europese gastarbeiders.

Na dit voorval kreeg stichting !Woon, die bewoners helpt bij het oplossen van problemen, signalen dat studenten die in het pand woonden veel te veel huur betaalden en huurcontracten moesten ondertekenen waardoor zij niet naar de Huurcommissie konden gaan. !Woon maakte daarom plannen om naar de rechter te stappen.

Uitkopen

Bij het nemen van juridische stappen trof !Woon pandeigenaar NSI, die al twee jaar bezig bleek te zijn om Van Hooijdonk uit het pand te krijgen.

Met behulp van !Woon kocht NSI huisjesmelker Van Hooijdonk uit en gaf de studenten een nieuw huurcontract, waarin de huurprijs bepaald is volgens het puntensysteem van de Huurcommissie. De kleinste kamers in het pand kosten hierdoor ‘nog maar’ €250,- per maand.

Achterstallig onderhoud

Niet alleen vroeg Van Hooijdonk veel te veel huur aan de studenten, er was ook nog eens sprake van achterstallig onderhoud aan het pand. Zo konden deuren bijvoorbeeld niet meer dicht, waardoor allerlei vreemde personen toegang hadden tot het studentenhuis. Studenten voelden zich niet meer veilig door deze situatie.

Blije reacties

De studenten die in het pand wonen zijn blij met hun nieuwe huurprijs. “Het scheelt ons ontzettend veel geld. Dat kun je als student wel gebruiken. Het allerfijnst is dat er eindelijk iets wordt gedaan aan de veiligheid. Het was echt niet meer prettig wonen hier,” vertelt bewoner Christa van Hoek (19) aan het Parool.

Volgens Gert-Jan Bakker van !Woon is de zaak een voorbeeld voor andere kamerhuurders die teveel betalen: “Deze zaak bewijst opnieuw dat huurders, eventueel samen met hun buren of huisgenoten, succesvol in actie kunnen komen. Ook kamerhuurders hoeven niet zomaar alles te accepteren. De bewoners hebben gewonnen, de huisjesmelker verloren. Zo ziet Amsterdam het graag.”