Het aantal studenten is afgelopen jaar opnieuw gestegen. Momenteel tellen Nederlandse universiteiten in totaal 290.000 studenten. Door de grote toestroom doen zich veel problemen voor, waaronder gebrek aan rustige studieruimte. In Utrecht nemen ze daarom maatregelen.

Deurbeleid

Tot en met 18 november hanteert de Universiteitsbibliotheek Utrecht bij wijze van proef een streng deurbeleid: middelbare scholieren, mbo’ers en hbo'ers zijn niet welkom. Volgens Maarten Post, woordvoerder van de Universiteit Utrecht, is deze maatregel nodig omdat studenten geklaagd hebben over ruimtegebrek. “Zo’n veertig procent van de 1500 plekken die we hebben, wordt ingenomen door mensen van buiten de universiteit”, laat hij weten aan Trouw.

Rijen voor de deur

Carmen Nelissen (23), studente Internationale Betrekkingen, is blij met de tijdelijke maatregel. “Soms stonden er om acht uur ’s ochtends honderd man voor de deur te wachten tot de bieb openging. De ambiance is nu een stuk beter en er is minder onrust.”

Rechtenstudent Bas van der Storm (18) vindt het nieuwe deurbeleid van de bieb nog niet voldoende. “Eerst was het rustig, maar rond de tentamenperiode is het bizar druk. Dan kun je ’s ochtends al geen plek meer vinden om te studeren. Ze zouden het aantal plekken moeten uitbreiden”, vertelt hij tegen Trouw.

Fijne studieplek

Hbo-student Gizelle Mijnlieff vindt het jammer dat ze even geen gebruik mag maken van de universiteitsbibliotheek. “Natuurlijk hebben de universiteitsstudenten voorrang, maar de universiteitsbibliotheek is een rustige studieplek met ruime openingstijden.” Volgens Mijnlieff ligt de oplossing echter niet bij de universiteit, maar bij haar eigen hogeschool. “Zij moeten met een rustige studieruimte komen die net als de universiteitsbibliotheek tot 1 uur ’s nachts open is.”