Eerst werd door veel studenten gedacht dat het een grap was, maar het bleek echt waar: ter vermindering van tentamenstress biedt de Universiteit van Amsterdam (UvA) hun studenten tijdens de tentamenweek knuffeltijd met puppy’s. Volgens de universiteit blijkt uit onderzoek dat knuffelen met hondjes het stressniveau kan verminderen.

Minder stress

Op 22 en 23 oktober krijgt de Universiteitsbibliotheek van de UvA aan de Singel in Amsterdam er een wel heel speciale ruimte bij: de puppy room. Studenten krijgen op deze dagen een kwartiertje knuffeltijd met puppy’s, ter verlichting van tentamenstress. “Het knuffelen met jonge hondjes zorgt voor een dalend cortisolniveau in je bloed en vermindert de studiestress,” aldus de Universiteitsbibliotheek tegen AD.

160 plaatsen

Het idee van de UvA valt in de smaak bij studenten: de 160 beschikbare plaatsen waren binnen drie kwartier vol. In totaal zijn er twee knuffelsessies van twee uur. Elke student mag maximaal een kwartiertje de puppy room in. De UvA is niet de eerste universiteit die hun studenten van tentamenstress af probeert te helpen met puppy’s: op universiteiten in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is het idee al langer populair.

Welzijn

Hoewel de actie van de UvA over het algemeen met open armen werd ontvangen, kwamen er ook wat negatieve reacties. Velen vragen zich namelijk af of de actie niet zielig is voor de puppy’s. Volgens de UvA is dit niet het geval en is het knuffelen met studenten onderdeel van een speciaal socialisatie-traject voor de hondjes.

Ook treft de UvA maatregelen om het welzijn van de puppies te waarborgen: “Vanzelfsprekend staat het welzijn van de pups voorop. Een begeleider houdt in de gaten of alles goed gaat met de hondjes. De pups zullen maximaal twee uur aanwezig zijn en per tijdslot mag slechts een beperkt aantal studenten de puppykamer in,” aldus de universiteit.