Groningen verwacht dit collegejaar meer internationale studenten dan ooit: maar liefst 6.000. Voor deze internationale studenten is het erg lastig om woonruimte te vinden in de populaire studentenstad. Daarom komen de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Hanzehogeschool nu met noodoplossingen.

Logeerkamers

‘Heb je een kamer of op een andere manier woonruimte of een bed beschikbaar? Of lijkt het je leuk om tijdelijk onderdak te bieden aan een aanstaande RUG student(e) uit het buitenland? Meld je dan vrijwillig aan’ Een mail met deze tekst stuurde de RUG afgelopen week naar haar medewerkers. De universiteit hoopt met de mail bij te dragen aan een oplossing voor het dringende kamertekort in Groningen. Of het gaat werken, weet de universiteit nog niet. “Ik heb de mail pas gistermiddag verstuurd. Het is vooral bedoeld als vriendelijk verzoek. Wij vonden het een sympathiek idee. En we hoorden collega’s zeggen: ik heb nog wel een logeerkamer,” aldus woordvoerder Jorien Bakker tegen de Volkskrant.

Tenten en containers

Vorig jaar waren er ook al grote problemen met de huisvesting van studenten in Groningen. Daarom probeerden de universiteit en hogeschool dit jaar 500 extra kamers te realiseren. Dit lukte bijna, onder meer met containerwoningen op het Suikerunieterrein. Toch was dit niet voldoende, daarom worden er nu ook slaapplaatsen aangeboden in tenten op het terrein van de Zernike-campus. Hier kwam veel kritiek op, vanwege het prijskaartje dat eraan hangt; je betaalt namelijk maar liefst € 12,50 per nacht voor een overnachting in een tent met 30 personen.

Couchsurfen

De Democratie Academie Groningen (DAG) zag de bui al hangen en lanceerde in juni al een zogenoemd ‘couchsurf-initiatief’. De DAG, die opkomt voor de belangen van studenten aan de RUG, deed een oproep aan studenten en stadjers om een bank of luchtbed beschikbaar te stellen aan een internationale student zonder slaapplaats. “Het loopt echt storm. We hebben zestig banken of matrassen gevonden, maar die zijn allemaal al bezet. Gelukkig komen er nog steeds nieuwe bij,” laat Jasper Been van de DAG weten aan de Volkskrant.