De zomervakantie is alweer bijna voorbij; het nieuwe collegejaar staat voor de deur! Als je op dit moment nog geen kamer hebt gevonden kan het zijn dat de lichte paniek je uitbreekt. Door de krappe woningmarkt is het namelijk lastig om een betaalbare kamer te vinden. Helaas maken oplichters gebruik van deze situatie.

Identiteitsfraude

Gert Jan Bakker van adviesorganisatie !WOON komt vaak schrijnende gevallen tegen, laat hij weten aan NU.nl: “Huurders die een woning hebben bezichtigd, het contract hebben getekend en borg hebben betaald, en dan blijkt de woning opeens door iemand anders gehuurd te zijn. Of verhuurders die een willekeurige foto met een nepadres online zetten en bemiddelingskosten innen.”

Maar oplichters gaan soms nog veel verder: “Wat we regelmatig tegenkomen, zijn oplichters die zich als verhuurder voordoen. Ze bieden een woning online aan en zeggen vervolgens dat ze in het buitenland zitten. Om vertrouwen te wekken, vragen ze om kopietjes van paspoorten uit te wisselen. Vervolgens maken de slachtoffers honderden euro's over via Western Union en wachten ze op de sleutel die opgestuurd wordt. Die komt natuurlijk nooit, je geld ben je kwijt en jouw paspoortkopie gebruikt de oplichter voor zijn volgende slachtoffer”, aldus Bakker.

Wanhoop

Serap uit Schiedam was zo wanhopig dat ze onvoorzichtig werd. Op Marktplaats vond ze een mooie huurwoning die ze mocht komen bezichtigen. “Hij zei dat er nog meer potentiële huurders waren en dat degene die het snelst 850 euro kon overmaken de woning kreeg. Ik maakte het over, hij liet me zijn koopcontract zien en ik tekende het huurcontract.”

Na het tekenen vroeg de verhuurder of Serap nog even kon wachten tot de andere huurder het huis had verlaten. Daarna is de verhuurder met de noorderzon vertrokken en nam hij geen telefoon meer op. Maandenlang bleef Serap tevergeefs aanbellen bij de woning: “Ik heb twee keer aangifte gedaan, melding gedaan bij de Woonbond. Het ergste vind ik dat ik hem volledig vertrouwde.”

Zo voorkom je oplichting

Je kunt oplichting natuurlijk nooit helemaal voorkomen, maar !WOON en de Woonbond geven de volgende tips om je een eindje op weg te helpen:

  • Check via Google Image Search of de gebruikte afbeelding nog ergens anders op internet te vinden is. Staat dezelfde woning te huur in zowel Rotterdam als Amsterdam? Dan klopt er iets niet helemaal;
  • Bezichtig de woning altijd voordat je iets betaalt. Het is heel normaal om een woning eerst gezien te hebben voordat je besluit deze te gaan huren;
  • Bel na de bezichtiging gelijk even aan bij de buren. Misschien weten zij meer met betrekking tot de woning;
  • Als je het bij voorbaat al niet helemaal vertrouwt kun je voor een klein bedrag bij het kadaster checken wie de eigenaar van het pand is.