Terwijl de meeste mensen al een tijdje vakantie hebben en van dit heerlijke weer kunnen genieten, zijn er pechvogels die nu nog herkansingen hebben. Moet jij nog even met je neus in de boeken of moet je je scriptie nog afronden? Dan hebben we 5 tips om in deze hitte te kunnen studeren.

1 Begin vroeg!

Hoewel het aantrekkelijk is om tot 1 uur in bed te blijven liggen, is het op warme dagen een aanrader om vroeg te beginnen met studeren. Tussen 12:00 en 15:00 is het namelijk de warmste periode van de dag. Als je extra vroeg opstaat kan het zo zijn dat je om 12:00 al een heel eind bent en op tijd je boeken weg kan leggen om te gaan genieten van de zon. Nog een voordeel: in de ochtend neem je de meeste stof op.

2 Studeer op een koele plek

Het is misschien een beetje een open deur, maar zoek een koele plek om te studeren. Je zou zeggen dat het met warm weer lekker is om buiten te studeren, maar je zal al snel merken dat dit niet opgaat. Lezen is lastig als de zon in je ogen schijnt en buiten ben je snel afgeleid. De beste plek om te studeren met warm weer is een kamer met een ventilator of airco.

3 Neem genoeg pauze

Het is belangrijk om jezelf wat extra pauze te gunnen met dit weer. Ga even een half uurtje in de zon zitten of eet een ijsje. Je zult merken dat je er hierna weer tegenaan kunt. Het is sowieso belangrijk om genoeg te drinken met deze hitte.

4 Ga niet in het donker zitten!

Een donkere plek lijkt misschien de meest ideale ruimte om met een hittegolf te studeren, maar niets is minder waar. Daglicht zorgt voor activatie van je hersenen, wat uiteraard belangrijk is tijdens het sturen. Ook zorgt een donkere ruimte ervoor dat je hersenen denken dat het avond is, waardoor je automatisch slaperig wordt.

5 Zit rechtop

Het is misschien aantrekkelijk om lekker op de bank of in het park te gaan leren, maar dit komt je prestaties niet ten goede. Het is namelijk effectief om stof in dezelfde houding te leren als dat je het moet reproduceren, rechtop aan je bureau is dus de beste houding!

Kun je het (volkomen logisch) met dit weer echt niet weerstaan om naar het strand te gaan of op het terras te gaan zitten? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om het studeren even op een laag pitje te zetten en gebruik te maken van de derde kans later in het jaar.