Hoe word je gelukkig? Ondanks dat we als student best een prima leven hebben, houdt die vraag ons allemaal wel eens bezig. Je kunt het sinds kort uitvinden. Helemaal gratis. Want een van ‘s werelds beroemdste universiteiten,Yale, biedt nu online een wetenschappelijke cursus over geluk aan. En daar hoef je dus niets voor te betalen.

De online cursus is gebaseerd op het vak ‘Psychology and the Good Life’ dat gegeven werd door psychologieprofessor Laurie Santos. Het vak is volgens Yale het populairste ooit in de 317-jaar lange geschiedenis van de universiteit. Eén op de vier studenten schreef zich dit semester in voor de colleges van Santos.

Ladingen e-mails

De populariteit van het vak bleef niet beperkt tot de muren van de universiteit: Santos ontving ladingen e-mails met de vraag of de lesstof ergens beschikbaar was. CEO’s, docenten, moeders, life coaches; allemaal waren ze razend benieuwd naar de wetenschap achter het bereiken van geluk. Daarop besloot de universiteit een online versie van het vak aan te bieden. Gratis.

En wat leer je dan?

In de online cursus - The Science of Well-Being - is in de eerste plaats aandacht voor psychologisch onderzoek naar gelukkig zijn. Maar je komt ook meer te weten over hoe je deze inzichten kunt toepassen in de praktijk. En dus over welk gedrag en welke gewoonten je jezelf moet aanleren om een meer voldaan, tevreden leven te leiden. Zo leer je onder andere wat sporten, slaap en dankbaarheid tonen kunnen doen voor je geluk.

Uitgeklede versie

‘The Science of Well-Being’ is een uitgeklede versie van het vak dat Santos geeft op de universiteit. Je hebt dus toegang tot een selectie uit het studiemateriaal. Als je wilt, kun je de volledige cursus doen en er zelfs een certificaat voor ontvangen. Maar daar moet je dan wel 49 dollar voor neertellen. Inmiddels hebben ruim 100.000 mensen uit meer dan 160 landen zich ingeschreven voor de online gelukslessen.

Het scheelt je 50.000 dollar per jaar

De online cursus van Yale is een verademing voor iedereen die er ooit van droomde op een van Amerika’s topuniversiteiten te studeren. Normaal kost een jaartje aan Yale University je namelijk minimaal 50.000 dollar. Dus de cursus is niet alleen een uitgelezen kans om te ontdekken hoe je gelukkig wordt, maar ook om een graantje mee te pikken van het onderwijs aan de Amerikaanse universiteit.

Ook geluk vinden?

Je vindt The Science of Well-Being op de website Coursera.