Wageningen heeft het grootste aandeel op kamers wonende studenten, namelijk een kwart van de inwoners. Met dit percentage stoot Wageningen Groningen (22%) als dé studentenstad van de troon. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Waar wonen de meeste studenten en welke steden zijn echte vrouwelijke of mannelijke studentenbolwerken?

Percentage studentenhuishoudens

Het CBS kijkt naar het percentage studenten dat op zichzelf woont in een gemeente. Hierbij komt Wageningen (25%) dus op nummer 1, gevolgd door Groningen (22%) en Delft (19%). Dit zijn de steden waar ‘studentenhuishoudens’ het grootste deel van de bevolking uitmaken. In totaal woonden er in 2015 257.000 studenten op kamers, wat 1,6 procent van de bevolking is.

Qua aantal studenten zien we een andere top 3. In Amsterdam wonen er 28.000 studenten op kamers, in Groningen 25.000 en in Utrecht 23.000. Tel daar de uitwonende studenten in Rotterdam (15k), Nijmegen (14k) en Delft (10k) bij op en je hebt ruim de helft van alle uitwonende studenten van Nederland.

Boys vs. girls

In de meeste studentensteden is de man-vrouwverdeling 50/50, maar sommige steden zijn opvallend populair onder mannelijke óf vrouwelijke studenten. In de drie steden met TU’s wonen voornamelijk mannelijke studenten, met Delft (70%) als koploper, gevolgd door Enschede en Eindhoven (beide 60%). De vrouwelijke studenten domineren in Ede (62%), Maastricht (61%), Leiden en Nijmegen (beide 60%). Ben je op zoek naar leuke, vrouwelijke huisgenoten, dan maak je in die steden de meeste kans.