Ben jij ook zo toe aan een maandje niks? Anders ome DUO wel: de Dienst Uitvoering Onderwijs is vanaf 29 maart ruim een maand lang uit de lucht. Waarom? Om het systeem waarmee ze werken, dat dateert uit 1986 (!), te vervangen. Wat voor gevolgen heeft dit voor je stufi?

Nieuw systeem hard nodig

De technerds van DUO hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuw softwaresysteem dat wél van deze tijd is. In het nieuwe systeem kunnen wijzigingen direct doorgevoerd en bevestigd worden en kun je eenvoudig de opbouw van je studieschuld checken. Het systeem is klaar, maar nu moeten de gegevens van 4,8 miljoen (oud-)studenten overgezet worden van het oude naar het nieuwe. Niet zo moeilijk, zou je denken, maar DUO wil absoluut geen fouten maken en het risico nemen dat er gegevens kwijtraken. Daarom nemen ze ruim de tijd voor deze migratie; ze hopen begin mei weer up and running te zijn.

Geen stufi in de tussentijd?

Maar wat gebeurt er in deze maand met je stufi? Geen paniek: je maandelijkse bedrag wordt gewoon uitbetaald of afgeschreven. Je kunt alleen geen studiefinanciering aanvragen of wijzigingen doorvoeren. Heb je dus dingen die vóór april moeten worden doorgevoerd, geef het dan aan DUO door vóór 29 maart; dan kan het nog aangepast worden voor het systeem down gaat. Minister Van Engelshoven van onderwijs verzekert dat er een noodvoorziening is voor studenten die met spoed toch iets aan moeten laten passen. Ook is DUO gewoon nog bereikbaar voor vragen. Mocht je in de problemen komen omdat je gedurende de maand april niks door kan geven, zal DUO niet te streng voor je zijn.