We kennen het allemaal: een college waarin de docent zoveel vertelt dat het haast onmogelijk is om bij te houden. Een laptop is dan een uitkomst, want de meeste van ons kunnen typen met de snelheid van het licht. En zo niet kun je altijd een van je medestudenten overtuigen om je zijn of haar aantekeningen te geven. Maar wat blijkt? Aantekeningen maken op een laptop heeft een negatief effect op je cijfers. Dan wordt de vraag; wat is belangrijker, gemak of hogere cijfers?

Negatieve effecten

Het moge duidelijk zijn dat een laptop sowieso een afleidende factor is tijdens een college. In plaats van dagdromen tijdens dat ietwat saaie verhaal kijk je nu op Facebook of andere social media, wat je concentratie niet ten goede komt. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat je informatie minder goed opneemt wanneer je het typt dan wanneer je het op zou schrijven met de hand. Je hersenen verwerken de informatie simpelweg niet. Als je schrijft zijn je hersenen echter actiever, waardoor je meer en beter kunt onthouden. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat studenten die aantekeningen maken met de hand tot wel 1,25 punt hoger halen op een tentamen dan studenten die digitaal aantekeningen maken. En dat kan net het verschil zijn tussen een onvoldoende en een voldoende.

Discipline

Er komt langzaam een discussie op gang onder docenten of ze zich moeten bemoeien met het laptopgebruik van hun studenten. Een hoogleraar aan de Universiteit Leiden heeft laptops in haar college al verboden. “Docenten zijn verantwoordelijk voor het leren studeren. Studenten kunnen een heleboel, maar het bijbrengen van concentratie, een academische discipline, is onze verantwoordelijkheid,” verklaart zij tegen NOS. Andere docenten zijn terughoudender; zij vinden dat het de verantwoordelijkheid van de studenten is om op te letten en de stof zo goed mogelijk tot zich te nemen. Kun je dat extra punt op je tentamen wel gebruiken? Haal je balpen dan maar weer uit de kast en schrijf er op los; baat het niet dan schaadt het niet!