Er is in Nederland op dit moment een tekort van 40.000 studentenkamers. De Landelijke Studentenvakbond, kenniscentrum voor studentenhuisvesting Kences en Vastgoed Belang vonden het daarom tijd een lijst te maken van de beste en slechtste studentenkamersteden van Nederland. Hiermee willen ze de desbetreffende steden bewust maken van het probleem en studenten die een kamer zoeken op weg helpen. De beste stad voor een studentenkamer? Delft! In Rotterdam en Enschede maak je de minste kans op het vinden van een kamer.

De ranking

Voor het samenstellen van de lijst met beste en slechtste studentenkamersteden zijn de steden beoordeeld op verschillende aspecten, waaronder het tekort aan kamers en het beleid van de stad om dit probleem aan te pakken. Er is bijvoorbeeld ook gekeken naar hoe een stad aankomende studenten informeert over huisvesting. Hier is de volgende ranking uitgekomen:

1) Delft

2) Leiden

3) Nijmegen

4) Amsterdam

5) / 6) Wageningen/Tilburg

7) Groningen

8) Eindhoven

9) Utrecht

10) / 11) Maastricht/Rotterdam

12) Enschede

Delft en Enschede

Delft is dus de beste stad voor een studentenkamer. Volgens de LSVb doet de stad veel om de uitbreiding van de voorraad studentenkamers te stimuleren. Zo zijn er in Delft meerdere vooruitstrevende projecten en wooncomplexen te vinden, waarin studenten bijvoorbeeld samenwonen met statushouders of ouderen. Enschede staat helemaal onderaan omdat de stad het minst vriendelijke beleid heeft wat betreft studentenhuisvesting. Enschede heeft niet eens zo’n heel groot tekort, maar scoort slecht omdat de stad aan het kijken is hoe ze het aantal studentenkamers in de stad kan beperken. Dit omdat er steeds meer studenten in de stad komen wonen die het straatbeeld veranderen en in sommige gevallen zelfs overlast leveren. De LSVb erkent dat het niet de bedoeling is dat studenten overlast leveren, maar dat het ook geen oplossing is om een maximum te stellen aan het aantal kamers in de stad. Nijmegen pakt dat in de ogen van de LSVb een stuk beter aan: de stad bouwt veel bij en wil om overlast tegen te gaan ’s nachts patrouilleren door wijken waar veel studenten wonen. Andere steden waar het heel moeilijk is om een kamer te vinden zijn Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Daar zijn studentenkamers namelijk schaars, waardoor ze vaak ook nog eens best duur zijn.