Je hebt succesvol eindexamen gedaan en je middelbareschooldiploma op zak: gefeliciteerd! De wereld ligt aan je voeten. Maar wat ga je met deze nieuw verworven vrijheid en zelfstandigheid doen? Waar de een zijn hele pad al heeft uitgestippeld, heeft de ander geen idee waar hij nou echt blij van wordt. En een verkeerde studie kiezen kan met het huidige leenstelsel duur uitpakken. Wij zetten vier mogelijke scenario’s voor na die heerlijk lange zomervakantie voor je op een rij, met bijbehorende tips!

#1 Studeren

Jij hebt een duidelijk plan: in september start je met een opleiding. Misschien weet je al van kleins af aan wat je wil worden en ben je al jaren bezig om naar deze studie toe te werken, of misschien heb je het afgelopen jaar veel open dagen en meeloopdagen bezocht waarbij je die ene toffe studie hebt gevonden. Anyway, je hebt zin in dit nieuwe hoofdstuk van je leven, ook al is het best spannend. Ga je leuke mensen ontmoeten en zal het studeren bevallen? Daarnaast zijn er ook nog keuzes te maken: blijf je thuis wonen of ga je op kamers? Bij een studentenvereniging of juist niet? Als je hogeschool of universiteit goed aan te reizen is, kan het chill zijn om alles eerst een maand of drie aan te kijken. Zo voorkom je dat je overrompeld wordt door indrukken en kun je weloverwogen beslissingen maken. Belangrijk is om eerlijk te zijn richting jezelf en je omgeving. Is de studie, de stad of de vereniging toch niet helemaal wat je ervan had verwacht? Praat erover: dan kun je eventueel ook op tijd nodige beslissingen maken.

#2 Reizen

Je gaat de weide wereld in! De meest gehoorde redenen voor reizen voordat je gaat studeren zijn zelfontplooiing, nieuwe mensen ontmoeten en ontdekken wat je wil en leuk vindt. Want wanneer word je nou meer met jezelf geconfronteerd dan op reis? Als je eropuit wil gaan, bereid dit dan goed voor. Bedenk eerst waar je naartoe wil, voor hoe lang en hoe je dit gaat bekostigen. Heb je gespaard, willen je ouders betalen of ga je tijdens je reis werken? Als je niet gaat werken tijdens je reis, hoe ga je er dan voor zorgen dat het niet alleen maar feesten en zuipen wordt? Zorg dat je de taal zo goed mogelijk leert spreken, doe vrijwilligerswerk (wat vet goed op je cv staat) of bouw een netwerk op dat nuttig kan zijn tijdens je verdere carrière. Denk daarnaast aan de volgende dingen: - Ga je langer dan acht maanden naar het buitenland? Dan moet je je uitschrijven bij de gemeente; - Ga je buiten de EU? Check dan of je een visum en/of werkvergunning nodig hebt; - Zorg dat je goed verzekerd bent, bijvoorbeeld voor ziektekosten; - Zorg dat je bent ingeënt.

#3 Werken

Geld en ervaring, wat wil je nog meer? Als je nog twijfelt over welke studie bij je past kan het een goed idee zijn om eerst een jaartje te gaan werken. Of misschien moet je simpelweg eerst sparen voordat je een studie of op kamers gaan kunt betalen. Een veel gehoord bezwaar tegen een jaar werken voordat je gaat studeren is ‘je zult wennen aan het geld en niet meer willen studeren’. Maar uit onderzoek blijkt dat jongeren die tijdens een tussenjaar hebben gewerkt én hiermee of tegelijkertijd goed hebben uitgezocht wat voor studie ze willen doen, minder uitvallen tijdens hun studie. En daarbij is de mogelijkheid het werkende leven nog even uit te stellen door middel van een studie vaak erg aantrekkelijk na een jaar bikkelen. Als je tijdens je tussenjaar gaat werken, denk dan eens aan de volgende tips: - Twijfel je over je studiekeuze? Probeer dan een baantje te krijgen bij een bedrijf of in een bedrijfstak waarvan je denkt dat het je interesseert. Zo kun je gelijk uitvinden of een dergelijke richting ook iets voor je is. Lukt het niet om zo’n baan te bemachtigen? Zorg dan dat je tijdens het jaar wel werkt aan het helder krijgen van wat je wil. Er zijn verschillende organisaties die hier programma’s voor aanbieden, vaak betaald weliswaar. Je kunt ook met een loopbaancoach gaan praten, maar stel in ieder geval je studiekeuze niet alleen maar een jaar uit; - Wil je relevante werkervaring opdoen? Je kunt zoveel mogelijk verschillende baantjes proberen, bijvoorbeeld via een uitzend- of detacheringsbureau, of je kunt proberen op een wat minder voor de hand liggend baantje terecht te komen waarbij je specifieke ervaring op kunt doen; - Bouw een netwerk op. Vertel zoveel mogelijk mensen dat je tussenjaar hebt om werkervaring op te doen; wie weet wie er misschien wel een leuke baan voor je heeft! Maak ook gelijk een LinkedIn-pagina aan, zodat je in contact kunt blijven met alle mensen die je op zakelijk gebied ontmoet tijdens het jaar. Dit komt goed van pas in je latere carrière.

#4 Luieren

Op het eerste gezicht het meest aantrekkelijke scenario: je hebt de afgelopen jaren hard je best gedaan voor dat diploma, dan hoef je toch niet weer gelijk keihard te gaan bikkelen?! Een paar maanden of zelfs een jaar niksen klinkt heerlijk, maar helaas schiet je hier niks mee op. Terwijl iedereen om je heen zich ontwikkelt sta jij stil. Daarbij zijn toekomstige werkgevers niet blij met ‘gaten’ in je ontwikkeling; hoe ga je uitleggen dat je een jaar lang alleen maar hebt uitgeslapen en series hebt gebingewatcht? Geen goed idee dus: kies beter een van de bovenstaande scenario’s en maak er wat van. You go guys!