Uit een steekproef van de Universiteit van Amsterdam is gebleken dat sommige Amsterdamse studenten er een bijzondere bijbaan op na houden. Van de 363 ondervraagde UvA studenten doet namelijk 6 procent aan sekswerk en heeft 27 procent een carrière als escort of webcammodel overwogen.

Geld

Het studentenleven is al duur en druk genoeg. Een bijbaan waarbij je snel veel geld verdient moet veel studenten dan ook als muziek in de oren klinken. Maar wat als dat betekent dat je uit de kleren moet? Dr. Marie-Louise Janssen, onderzoekster aan de UvA binnen de faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen, zocht uit waarom studenten voor een baan als sekswerker kiezen. Geld blijkt inderdaad de belangrijkste drijfveer te zijn om voor dergelijk werk te kiezen. Met een avondje werken kun je zo’n € 200,- tot € 300,- verdienen, wat veel geld is voor relatief weinig uren. “Met mijn bijbaantje bij de Jumbo verdiende ik € 3,50 per uur. Nu is dat € 100. (…) Eerst heb ik altijd een gesprek en leren we elkaar kennen. Daarna begint het met knuffelen en daarna heb je seks met elkaar”, zegt mannelijke student Lyle Muns van 22.

Spanning

Socioloog Eloise Gaddess, ook van de UvA, stelt dat geld niet de enige reden is om dit werk te doen. De spanning en het plezier dat je er zelf aan beleeft zijn ook positieve bijkomstigheden van dit werk. “Sterker nog, het is een vorm van empowerment.” Ondanks dat studenten er zelf voor kiezen om op deze manier een boterham te verdienen, houden ze het wel geheim voor hun vrienden. Niet omdat ze zich schamen, maar omdat ze bang zijn voor het oordeel dat hun omgeving erover heeft.

Minimale leeftijd

Nu mag je in Nederland vanaf je achttiende in de prostitutie of seksindustrie werken. Dit is ook de leeftijd waarop veel jongeren gaan studeren. Er ligt op dit moment echter een wetsvoorstel in de Eerste Kamer waarmee de politiek misstanden in de seksbranche wil aanpakken. Onderdeel van dit wetsvoorstel is het opnemen van een minimumleeftijd voor prostitutie van 21 jaar. Studenten tussen de 18 en 21 die als sekswerker actief zijn zouden na het aannemen van dit wetsvoorstel illegaal bezig zijn. Sekswerkers onder de 21 jaar zullen zelf niet strafbaar gesteld worden, maar klanten die seksuele handelingen verrichten met een prostituee van jonger dan 21 riskeren een vrijheidsstraf van maximaal 1 jaar. Van tevoren een ID-check doen zou dus zomaar een verstandige move kunnen worden in de toekomst.