Studeren in het buitenland moet een stuk makkelijker worden, vinden verschillende studentenorganisaties en de VVD, D66 en PvdA. Nu willen veel studenten wel naar het buitenland voor een studie, maar is dat door de hoge prijskaartjes die eraan vast zitten niet mogelijk.

Kosten lopen op tot 20.000 euro

In Nederland betalen studenten rond de 2.000 euro per jaar voor hun opleiding. Maar wie over de grens wil studeren, betaalt al snel bedragen van rond de 5000 euro. In extreme gevallen is dit bedrag zelfs vier keer zo veel. Een studie in de Verenigde Staten kost bijvoorbeeld 21.000 euro. En dat geld moet in de meeste gevallen ook nog eens in één keer worden overgemaakt. Met name studies buiten de Europese Unie zijn duur, omdat buitenlandse studenten een speciaal tarief betalen om een studie te mogen volgen. Bovenop het collegegeld komen vervolgens nog kosten voor de reis ernaartoe, het levensonderhoud, huisvesting en borg.

Enquête

Dat studenten wel graag in het buitenland willen studeren maar worden tegengehouden door de hoge kosten, blijkt ook uit een enquête van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) die eerder dit jaar werd gehouden. Van alle studenten met plannen voor een buitenlandstudie, gaat uiteindelijk maar de helft. Ook zijn studenten bang voor studievertraging omdat semesters in het buitenland niet gelijklopen met de Nederlandse colleges. Dat zorgt voor langer studeren en nog meer kosten.

Een groter bedrag in één keer lenen

Volgens de studentenorganisaties en politieke partijen moeten studenten die wel naar het buitenland willen maar dat niet kunnen betalen, daarom de mogelijkheid krijgen in één keer een groot bedrag te lenen. Nu krijgen studenten maandelijks een klein deel van hun lening overgemaakt. Ook moet het collegegeldkrediet omhoog. Op die manier hopen de partijen dat studenten weer vaker kiezen voor een studie in een ander land.

Ervaring in het buitenland in globaliserende arbeidsmarkt

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker liet eerder al weten dat er volgens haar te weinig studenten naar het buitenland uitwijken voor een goede opleiding. Volgens haar is ervaring in het buitenland belangrijk, omdat afgestudeerden zo meer kans maken op de steeds verder globaliserende arbeidsmarkt. Ook is het belangrijk dat studenten leren omgaan met andere culturen.

Dat steeds minder Nederlandse jongeren ervoor kiezen om tijdelijk in het buitenland te studeren, is beleidsmakers al langer een doorn in het oog. Het ministerie van Onderwijs stelde daarom beurzen beschikbaar. Ook de studiefinanciering blijft in het buitenland geldig.