Voor de vierde keer op rij is Parijs door het Britse QS Top Universities uitgeroepen tot beste studentenstad ter wereld. De Franse hoofdstad wist het Australische Melbourne en de snelste stijger Tokio vóór te blijven.

parijs

Jaarlijkse ranking op basis van data

QS, een organisatie die is gespecialiseerd in data-analyse op het gebied van hoger onderwijs, stelt jaarlijks een lijst samen van de beste studentensteden. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de kwaliteit van leven in een stad, de kwaliteit van de aanwezige universiteit(en) de carrièrekansen na afstuderen. Net als de afgelopen drie jaar komt Parijs als winnaar uit de bus, terwijl Melbourne de tweede plaats van 2014 weet vast te houden. Tokio klimt knap van de zevende naar de derde plaats.

De volledige top 10 ziet er als volgt uit:

  1. Parijs
  2. Melbourne
  3. Tokio
  4. Sydney
  5. Londen
  6. Singapore
  7. Montreal
  8. Hongkong
  9. Berlijn
  10. Seoul

Sterke punten Parijs

Parijs scoort goed vanwege de relatief lage kosten voor studie en levensonderhoud, de aanwezigheid van vele goed aangeschreven werkgevers en de uitstekende reputatie van de verschillende universiteiten. Met maar liefst 18 onderwijsinstellingen in de wereldwijde top 75 van de QS World University Rankings doet Parijs het opvallend goed. Alleen Londen heeft meer instellingen in deze lijst (19).

Solidariteit, vrijheid en creativiteit

Thierry Coulhon, president van de Parijse universiteit Paris Sciences et Lettres, is blij met de uitverkiezing, zeker na de recente gebeurtenissen in de stad. “Ik ben erg verheugd om onze stad bovenaan de lijst te zien. Na de verschrikkelijke aanslagen is Parijs vastberadener dan ooit om zijn belangrijkste waarden te verdedigen: solidariteit, vrijheid en creativiteit.” Overigens is de ranglijst samengesteld op basis van data van vóór de aanslagen.

Meer lezen over internationale studentensteden?
De 20 meest prestigieuze business schools van Europa
Studentenstad Utrecht heeft de mooiste grachten van Europa
Waarom studeren in het buitenland een must is