Studenten in Breda die een conflict hebben met hun huisbaas, kunnen vanaf deze week de hulp inroepen van het ‘huurteam’. Deze commissie is door de gemeente in het leven geroepen om te bemiddelen tussen huurders en verhuurders. Rotterdam en Utrecht gingen Breda al voor met een dergelijk hulpteam.

Achterstallig onderhoud en hoge huurprijzen

De afgelopen jaren kwamen bij de gemeente Breda meer en meer klachten binnen over achterstallig onderhoud en hoge huurprijzen. Volgens het Juridisch Loket is het aantal klachten tussen 2010 en 2014 verdubbeld van drie- naar zesduizend. Het huurteam moet ervoor zorgen dat studenten en andere huurders bij conflicten sterker staan tegenover hun huisbaas.

Kamers opgemeten

Als onderdeel van de proef die nu in Breda is gestart, bezoekt het huurteam 25 kamers en studio’s van mensen die menen dat ze te veel betalen. Het team meet de kamers op en bepaalt of de huurprijs die de huisbaas hanteert, redelijk is. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de buurt en de eventuele krapte op de woningmarkt in de omgeving. Het huurteam gaat, wanneer de huurprijs onredelijk blijkt, in gesprek met de verhuurder. Komen ze er niet uit, dan kan de Huurcommissie worden ingeschakeld, die een bindende uitspraak kan doen wat betreft de te betalen huur.