Lekker hoor, die pasta bolognese. En natuurlijk varieer je zo nu en dan met een carbonara, pesto- of spinazie-roomkaasvariant. Niks mis mee, maar op den duur gaat het wat vervelen. Om je culinaire inspiratie op gang te brengen, heeft Kamers.nl een paar supersimpele en smakelijke gerechten voor je geselecteerd. Zo zet je in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel voor jou en je huisgenoten, voor de prijs van die goeie ouwe pasta-rood!

Ovenschotel met gehakt, aardappelen en tomaat

Simpeler wordt het niet. Wat je nodig hebt voor twee personen:

  • 4 of 5 grote aardappelen (of voor de echt luie student: een zakje met schijfjes, 450 gram moet genoeg zijn)
  • Ongeveer 200 gram gehakt
  • 2 tomaten (of zo’n kartonnen pakje met tomatenblokjes, natuurlijk)
  • Klein blikje tomatenpuree
  • Teentje knoflook
  • Kleine ui
  • Zakje geraspte kaas
  • Olijfolie
  • Naar smaak wat zout, peper, paprikapoeder en tijm

De bereiding:

Gebruik je verse aardappelen, kook ze dan eerst een minuut of 15. De voorgekookte aardappelen kun je zo in de (ingevette) schaal gooien. Doe er voor de smaak alvast wat paprikapoeder overheen. Fruit het gesnipperde uitje met wat olijfolie in een koekenpan of wok, voeg de fijngesneden knoflook toe en een half minuutje later het gehakt. Bak het gehakt rul, voeg de tomatenpuree, de tomatenblokjes en de kruiden toe en laat het geheel nog een minuut of 2 – 3 rustig bakken. Schenk het tomaten-gehaktmengsel over de aardappelen en maak de schotel af met een goede laag geraspte kaas. Minuutje of 20 in de oven en smullen maar!

Rijst met kip, sperzieboontjes en spekjes

Studentensmulgerecht op oosterse wijze. Benodigdheden voor twee personen:

  • Rijst (zo’n 150 gram)
  • 2 kleine kipfiletjes (of natuurlijk voorgesneden blokjes, 200 gram is genoeg)
  • Zo’n 250 gram sperzieboontjes (die uit de diepvries zijn voorgesneden)
  • 1 paprika
  • Klein uitje
  • Bakje spekreepjes (150 of 200 gram)
  • Kerriepoeder
  • Blokje kippenbouillon
  • Olijfolie

De bereiding:

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak het gesnipperde uitje met de spekreepjes in een heel klein beetje olie tot de spekjes lekker doorgebakken zijn (na een minuutje of 4). Voeg de kipblokjes toe, kruid ze met flink wat kerriepoeder en bak ze gaar (check of de binnenkant mooi wit is!). Bak nu de sperzieboontjes en in stukjes gesneden paprika een paar minuten mee. De boontjes moeten warm zijn, maar nog steeds knapperig. Verkruimel het halve bouillonblokje boven de pan en voeg wat water toe. Laat het een paar minuutjes koken (de saus mag best wat waterig zijn) en serveer de rijst met de saus.

Pangafilet met courgette en rode pesto

Een heerlijk visgerecht voor wie toch niet zonder pasta kan. Benodigdheden voor twee personen:

  • 2 pangasiusfilets (uit de diepvries, zeer betaalbaar)
  • 1 courgette
  • Cherrytomaatjes
  • Kleine ui
  • Potje rode pesto
  • Kookroom (100 ml)
  • 250 – 300 gram tagliatelle (maar een andere pastasoort mag ook)
  • Bloem
  • Viskruiden
  • Olijfolie of roomboter

De bereiding:

Ontdooi de pangafilets, dep ze met een theedoek droog en wrijf ze in met flink wat viskruiden. Strooi een bord vol met bloem en haal de pangafilets hier doorheen totdat beide zijden bedekt zijn. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit een wat roomboter of olijfolie (net wat je lekkerder vindt) en bak de vis aan beide kanten ongeveer 4 minuten. Fruit intussen in een andere pan een uitje, voeg de in stukjes gesneden courgette en de cherrytomaatjes toe en laat dit twee minuutjes rustig bakken. Voeg de kookroom en een paar flinke scheppen rode pesto toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Giet de tagliatelle af en serveer het met de roomsaus en de pangafilets.