Studenten die op zoek zijn naar een kamer in Rotterdam - en niet vies zijn van vrijwilligerswerk - kunnen nu voor een schijntje een woonruimte huren. Let op: sociaal zijn is wel een belangrijke pré.

Studenten binden

Rotterdamse studenten kunnen sinds kort een studio, appartement of zelfs eengezinswoning bemachtigen door zich in te zetten voor de buurt. De initiatiefnemer achter dit project is Livable, een Rotterdams bedrijf dat studenten inzet voor vrijwilligerswerk in de studentenstad. “Rotterdam wordt steeds populairder om na je studie in te blijven wonen en werken. Dat is goed voor de stad, de economie én de sociale cohesie,” aldus een woordvoerder van het bedrijf. “We willen deze verbintenis stimuleren, door studenten die zich inzetten voor de stad te belonen met een goedkope woonruimte.”

Op kamers voor een habbekrats

In ruil voor twee uur vrijwilligerswerk per week kunnen studenten al vanaf 100 euro per maand een woonruimte huren. Sinds de start van het initiatief melden geïnteresseerden zich bij bosjes aan bij het Rotterdamse bedrijf. De werkzaamheden? Die variëren van het voorlezen op een basisschool en het meehelpen in een verpleeghuis tot het schrijven van een ‘levensboek’ voor een eenzame bejaarde.

Gezelligheid

Inmiddels wonen er in Katendrecht alleen al meer dan zestig studenten samen, verspreid over een aantal blokken. Dit leidt soms tot leuke initiatieven op buurtniveau, zoals het balkonconcert dat een groepje muziekstudenten onlangs organiseerde.

Initiatief

Het werken voor goedkope woonruimte is niet alleen in Rotterdam populair. Eerder berichtten we al over een verzorgingstehuis in Arnhem, dat onderdak bood aan studenten die bereid waren om zich enkele uren in de week bezig te houden met hun seniore medebewoners. Binnen enkele weken waren de eerste kamers volgeboekt.