Betrap jij jezelf er wel eens op dat je hormonen door je lijf gieren, wanneer je huisgenoot aanklopt met een onschuldige vraag? Dan ben je niet de enige! Crushes tussen huisgenoten (al dan niet wederzijds) komen regelmatig voor in studentenhuizen. Maar hoe verstandig is het om daadwerkelijk iets te doen met je vlinders? Lees hier de belangrijkste insights!

Waarom het gebeurt

De kans dat je als een blok valt voor de charmes van je huisgenoot wordt extra aangewakkerd door je woonsituatie. Hij of zij vangt je op wanneer je een slechte dag hebt gehad, je werkt samen om het huis draaiende te houden… en het helpt overigens ook niet mee dat je samen een badkamer deelt, en je met een paar passen in de slaapkamer van de ander staat.

Waarom wel doen

Het daten van een huisgenoot kan een schot in de roos zijn. Je hebt geen reiskosten, weet (meestal) waar de ander uithangt, bent voortdurend samen én je bespaart op uit eten gaan. Daar bovenop kan het ook nog eens heel veilig voelen om met je roommate te daten; je weet al hoe de ander zich in z’n vrije tijd gedraagt en – niet geheel onbelangrijk - de ander kan ‘m moeilijk de volgende ochtend smeren. Het komt bovendien gewoon voor dat stellen die elkaar op kamers hebben ontmoet een mooi huisje-boompje-beestje tegemoet gaan.

Waarom NIET doen

Hoe romantisch, belonend en verleidelijk ook het ook moge zijn, aan het daten van je huisgenoot hangt wel een prijskaartje. De risico’s die aan een mislukking kleven zijn immers niet mals. Dit komt doordat het daten met degene die je leuk vindt in dit geval niet zomaar ‘daten’ is… het is samenwonen. Je slaat de verkenningsfase over en leeft direct samen als een stelletje. Hierdoor heb je weinig privacy, en ontdek je onnatuurlijk snel de onhebbelijkheden van de ander. Ochtendhumeurtje? Reken maar dat je in no time je eerste verbale oorlog hebt over wie de gekleurde hagelslag heeft opgemaakt. Ook iemands ochtendkapsel, vreemde hobby’s en wc-lucht zijn dingen waar je eerder mee bekend kunt raken dan je lief is. En als het misloopt, deel je je huis met je ex. Houd er rekening mee dat in deze gevallen een verplichte verhuizing al snel om de hoek komt loeren.

Verkikkerd op je huisgenoot: 4 opties

Voor de (on)gelukkigen die een wederzijdse zwakte voor elkaar hebben zijn er de volgende opties: (1) Blijf daten en samenwonen (2), stop met samenwonen en blijf daten (3), stop met daten en blijf samenwonen (4), stop met daten én samenwonen. Heb je serieuze relatieplannen, overweeg dan vooral optie 2. Op de korte termijn minder bevredigend dan optie 1, maar op de lange termijn heeft je relatie zo de meeste kans van slagen. Optie 3 is veruit de minst leefbare optie, aangezien je je gevoelens niet zomaar uit kunt zetten.

Conclusie

Aan het ontwikkelen van een liefdesleven met je huisgenoot kleven zowel voor- als nadelen. Maak daarom vooraf een kosten-batenanalyse, en wees bereid om op de blaren te zitten als de dingen niet zo aflopen als je gehoopt had.

Heb jij ervaring met het daten van je huisgenoot en ben je het ontzettend (on)eens met dit artikel? Schroom niet om je stem te laten horen in het formulier hieronder!