Wel of geen tekort aan studentenkamers in Utrecht? De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zegt van wel, maar de Utrechtse wethouder van Wonen Gilbert Isabella is het daar volstrekt niet mee eens. Volgens de LSVb zal het tekort aan kamers in Utrecht in 2015 zijn opgelopen tot 6.700 studentenkamers. Isabella meent echter dat de gemeente aan al haar doelstellingen zal voldoen en er dus geen reden tot paniek is. Wie heeft er gelijk?

Kamertekort aanhoudend probleem

De LSVb is overduidelijk in haar rapport over het kamertekort. Utrecht zal in 2015 niet alleen 6.700 kamers te weinig hebben, bovendien zal de gemeente haar doelstelling om 4.000 kamers te realiseren niet halen. Het tekort aan kamers is voor veel grote steden in Nederland een aanhoudend en groeiend probleem, de studentenhuisvesting in Amsterdam is bijvoorbeeld al jaren een probleem. Door het tekort stijgen de huurprijzen van kamers die wel beschikbaar zijn tot recordhoogtes. Veel thuiswonende studenten die eigenlijk op kamers zouden willen gaan, kiezen er daarom ook voor om voorlopig nog thuis te blijven wonen.

Utrecht behaalt doelstellingen

Wethouder Isabella ziet het echter heel anders. Niet alleen stelt hij dat er dit studiejaar 1.900 studentenkamers bij zullen komen door het aanpakken van sloopwoningen, bovendien denkt hij dat er tussen de 2.300 en 3.000 kamers bij zullen komen door nieuwbouw en door gebruik te maken van lege kantoorpanden.

Wel of geen tekort in Utrecht? De meningen zijn overduidelijk verdeeld. Voor de studenten is het te hopen dat de aanpak van het kamertekort in ieder geval positief zal uitpakken.