Wat kies jij: een zelfstandige woning, geen gedeelde voorzieningen en dus het rijk compleet voor jezelf met daarbij de nodige luxe? Of een veel goedkoper aftands studentenkamertje met een gedeelde badkamer, woonkamer, toilet en dus gedeelde zorgen? Volgens Kences en de Utrechtse studentenhuisvester SSH geven steeds meer studenten de voorkeur aan een lagere huurprijs en nemen ze het nadeel van gedeelde voorzieningen graag voor lief.

Student is blut

De portemonnee van studenten raakt leger en leger. Geen OV-jaarkaart meer, de basisbeurs die afgeschaft wordt, bijbaantjes die steeds moeilijker te vinden zijn - het leven van een student gaat tegenwoordig niet meer over rozen. Het viel SSH dan ook op dat studenten in Utrecht steeds vaker kiezen voor een klein kamertje in een bouwvallig complex om zo maandelijks wat geld over te houden.

Terugval in vraag duurdere kamers

De afgelopen jaren was dat wel anders. Vanaf de jaren ‘90 was de trend vooral dat studenten kozen voor luxe woningen met een eigen keuken, toilet en douche, het liefst zonder andere huisgenoten. Die trend lijkt nu voorbij. Verhuurders die vooral in het bovensegment actief zijn en kamers of woningen aanbieden voor 500 euro of meer, moeten dan ook ernstig rekening houden met een flinke terugval in de vraag naar deze woningen. Verhuurders die beschikken over huurwoningen en studentenkamers in de nabijheid van universiteiten en hogescholen hebben wel nog steeds een streepje voor. Studenten willen namelijk nog steeds het liefst zo dicht mogelijk bij hun onderwijsinstelling wonen.