Goed nieuws voor studenten en huurders die te maken hebben met louche huisbazen en irritante huisjesmelkers. Want onze minister voor Wonen Stef Blok is van plan hardere maatregelen te nemen tegen deze malafide huiseigenaren.

Achterstallig onderhoud

Studentensteden zoals Rotterdam en Utrecht zijn verheugd met de strengere aanpak. De huisjesmelkers zorgen voor veel problemen binnen de huursector. Zo komt het nog steeds vaak voor dat onderhoud van studentenkamers en huurwoningen structureel en bewust wordt verwaarloosd. Ook gebeurt het regelmatig dat huisbazen te veel huurders in een pand stoppen. Daar moet het nu maar eens mee afgelopen zijn als het aan de minister ligt.

Woningwet

Stef Blok wil dan ook de Woningwet aanscherpen door ondermeer gemeenten de bevoegdheid te geven een verhuurverbod op te leggen aan huisbazen wanneer ze nalatig zijn in het onderhoud van de panden. De gemeenten zouden zelfs het beheer van het pand over kunnen nemen. Bovendien wil minister Blok het mogelijk maken voor gemeenten om boetes op te leggen bij overbewoning.