Uitslapen, eten wanneer het jou uitkomt en je rommel lekker laten slingeren... Het leven van de uitwonende student is over het algemeen vrij zorgeloos. Toch komen er ook veel praktische zaken op je af wanneer je op kamers gaat, zoals de vraag wat je wel en niet moet verzekeren. Kamers.nl helpt je graag en bespreekt de belangrijkste verzekeringen voor studenten.

Contract tekenen

Inboedelverzekering

Je denkt misschien dat er bij jou niet heel veel te halen is, maar tel de waarde van je meubels, elektronica en andere spullen maar eens op. Grote kans dat het totaalbedrag hoger uitvalt dan je dacht. Met een inboedelverzekering ben je verzekerd tegen onder meer diefstal, brand en waterschade. Deze verzekering wordt specifiek op jouw kamer afgesloten, dus ouderwets meeverzekerd zijn met je ouders zit er niet meer in.

Tips voor je inboedelverzekering:

  • Vraag na of er in jouw huis misschien sprake is van een collectieve inboedelverzekering, dit kan aardig wat euro’s schelen.
  • Heb je dure spullen staan, maak hier dan even een foto van. Dit kan als bewijsmateriaal dienen wanneer je deze verzekering moet aanspreken. Ook wanneer je een dure verzameling hebt (bijvoorbeeld een uitgebreide collectie zeldzame lp’s), kan dit raadzaam zijn.
  • Wanneer je de dagwaarde van je inboedel gaat bepalen, denk dan ook na over eventuele grote aankopen die je binnenkort wilt gaan doen.

Buitenshuisverzekering

Behalve op je kamer breng je als het goed is ook tijd door op de hogeschool of universiteit, bij anderen thuis of onderweg. En als je hierbij regelmatig kostbare spullen meeneemt (smartphone, laptop, camera) dan kan het handig zijn een buitenshuisverzekering af te sluiten. Zo ben je ook gedekt wanneer je eigendommen buitenshuis beschadigd raken of gestolen worden.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die door jouw toedoen ontstaat bij iemand anders (en diens eigendommen). En zo’n verzekering is zeker geen overbodige luxe: vooral wanneer iemand door jouw toedoen gewond raakt, lopen de kosten al gauw uit de klauwen. Ook relatief onschuldige voorvallen (denk aan kopjes koffie over een nieuwe laptop) kunnen je aardig wat geld kosten.

Koffie over toetsenbord

Zorgverzekering

Vanaf je achttiende ben je verplicht om zelf een zorgverzekering af te sluiten. Een basispakket is het absolute minimum, maar in sommige gevallen kan het raadzaam zijn een aanvullende verzekering te nemen. Dit kan van pas komen wanneer je weet dat je veel gebruik gaat maken van bijvoorbeeld fysiotherapie of tandartszorg. Maar let op: ga je niet vaker dan twee keer per jaar naar de tandarts, dan is een aanvullende verzekering hiervoor niet rendabel. Verder kan het flink schelen wanneer je kiest voor een verzekering met studentenkorting: vergelijk de prijzen online en kies de voordeligste optie.

Meer praktische tips voor uitwonende studenten:
Op kamers gaan: wat verzeker je?
Check of je recht hebt op huurtoeslag
Kamer gevonden, wat nu? De checklist

[Dit is een geüpdatete versie van het artikel ‘Op kamers gaan: wat moet je verzekeren?’ dat in 2013 op Kamers.nl werd gepubliceerd]