Zelfstandige woonruimte

Zelfstandige woonruimte

Het kan voorkomen dat je de termen zelfstandige en onzelfstandige woonruimte voorbij hoort komen. Maar wat is het verschil? Is een studentenkamer zelfstandige woonruimte of valt het onder onzelfstandig?

Onzelfstandige woningen

Voor zelfstandige woonruimte geldt dat de woning een eigen toegang heeft. Bovendien behoort de woning te beschikken over een eigen keuken en toilet. Een studentenkamer heeft vaak geen eigen keuken, ook is de toegang - lees deur - doorgaans de doorgang tot meerdere kamers. Een kamer valt dus onder onzelfstandige woonruimte. Wanneer je wel een eigen keuken, toilet en toegang hebt, dan woon je waarschijnlijk in een eengezinswoning, appartement, galerijflatje of portiekwoning.

Verschillen tussen zelfstandig en onzelfstandig

Er zijn er paar belangrijke verschillen te benoemen. Zo heb je bij het huren van een zelfstandige woning wellicht recht op huurbescherming. Ook kan het zijn dat je recht hebt op huurtoeslag, dit geldt niet bij onzelfstandige woonruimte. Daarnaast kan de huur bij zelfstandige woonruimte geliberaliseerd zijn. Dit is niet het geval bij onzelfstandige woonruimte.

Veelgestelde vragen over zelfstandige en onzelfstandige woonruimte

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over zelfstandige en onzelfstandige woonruimte en de daarbij behorende antwoorden voor je op een rijtje gezet.

  • Wat is een zelfstandige woonruimte?

    Bij zelfstandige woonruimte heb je een eigen toegang, keuken en toilet.

  • Is een studentenkamer een zelfstandige woonruimte?

    Doorgaans niet omdat een studentenkamer in het algemeen niet beschikt over een eigen toegang. Daarnaast komt het veel voor dat je de keuken en het toilet met andere huisgenoten moet delen. Een kamer is dus een onzelfstandige woonruimte.

© 2012-2021 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419