Vrije sector huurwoningen

Vrije sector huurwoningen

Tegenover de sociale huurwoning staat de vrijesectorhuurwoning. Op huurwoningen in de vrije sector zijn geen huurregulerende bepalingen van toepassing. Daarnaast geldt hier geen huursubsidie. Er is geen maximale huurprijs vastgesteld in de vrije sector. De verhuurder mag huurverhogingen toepassen, mits deze acceptabel zijn. Indien je je twijfels hebt over de redelijkheid van een huurverhoging, dan kan je aankloppen bij de Huurcommissie of de gemeente.

Sociale huurwoningen

Sociale huurwoningen zijn in tegenstelling tot vrijesectorhuurwoningen vaak eigendom van woningcorporaties en zijn bedoeld voor mensen die de vrije sector niet kunnen bekostigen. Vaak gaat vrijwel iedere huurder voor een sociale huurwoning, maar vanwege de lange wachtlijsten is de vrije sector de enige oplossing. Natuurlijk is er ook altijd nog de optie om een woning te kopen.

Studentenkamers geen vrije sector

Een groot deel van de studentenkamers vallen niet onder de vrije sector, omdat deze verhuurd worden door een woonstichting. Misschien maar goed ook, want de meeste studenten kunnen woonruimte in de vrije sector moeilijk betalen. Mocht je toch aangewezen zijn op de vrije sector, ga dan op zoek naar woonruimte waar andere studenten wonen of zoek met meerdere studenten een woonhuis om te huren. Zo kun je de kosten delen.

Veelgestelde vragen over huurwoningen in de vrije sector:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over vrijesectorhuurwoningen voor je op een rijtje gezet.

 • Welke woningen vallen onder de vrije sector?

  Woonruimte met een huurprijs boven de 710,68 euro per maand valt onder vrije sector.

 • Wat is de vrije sector?

  De vrije sector is de huursector waar geen huurregulerende bepalingen gelden zoals in de sociale huursector. Er geldt bijvoorbeeld geen maximale huurprijs en je komt niet in aanmerking voor huurtoeslag.

 • Vallen studentenkamers onder de vrije sector?

  Studentenkamers zijn te vinden in zowel de vrije sector als de sociale huursector.

 • Is huurtoeslag mogelijk in de vrije sector?

  Nee, in de vrije sector kom je niet in aanmerking voor huurtoeslag.

© 2012-2020 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419