Vestia

Vestia

De woningcorporatie Vestia is vanf 2012 een bekende naam geworden onder de Nederlandse woningcorporaties. Door het financiƫle wanbeleid dat aan het begin van 2012 aan het licht kwam, heeft Vestia veel negatieve publiciteit over zich heen gehad. Inmiddels staat de corporatie onder streng toezicht van de overheid en is de corporatie druk doende de schulden af te lossen.

Geschiedenis van Vestia

De Stichting Vestia Groep werd in januari 1999 opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot een concern waarvan de kern bestaat uit de fusie van vijftien kleinere corporaties. De laatste woningcorporatie die opging in het grote Vestia, was het Rotterdamse Stadswonen. Vestia heeft een woningbezit opgebouwd van bijna 90.000 huurwoningen. In januari 2013 verkocht de corporatie ruim 1400 huurwoningen aan de Stichting Studenten Huisvesting (SSH). Er werken ruim 1100 mensen bij Vestia.

Financieel debacle van Vestia

De zeer lage rentes op de kapitaalmarkt zorgden ervoor dat vooral bestuurder Erik Staal zijn derivaten zag verdwijnen als sneeuw voor de zon, met als uiteindelijke resultaat een schuld van ongeveer twee miljard euro. Door ingrijpen van de overheid en de steun van andere corporaties kon Vestia overeind blijven. De overige woningcorporaties zagen zich genoodzaakt 700 miljoen euro bij elkaar te schrapen zodat Vestia kon blijven bestaan.

Veelgestelde vragen over Vestia:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over Vestia voor je op een rijtje gezet.

  • Hoeveel huurwoningen verhuurt Vestia?

    Vestia beheert rond de 90.000 woningen (2013).

  • Verhuurt Vestia nog steeds huurwoningen?

    Ja, ondanks dat Vestia gesaneerd wordt, verhuurt de corporatie momenteel huurwoningen.

  • Wie is Erik Staal?

    Erik Staal is oud-bestuurder van Vestia en wordt verantwoordelijk gehouden voor het grote financiƫle debacle bij Vestia doordat het verdampen van zijn derivaten leidde tot een schuld van twee miljard euro.

© 2012-2021 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419