Tijdelijke verhuur

Tijdelijke verhuur

Het komt steeds vaker voor dat koopwoningen maanden of zelfs jaren te koop staan. Voor de huiseigenaren die al een andere woning hebben gekocht en zijn verhuisd, kan dit financieel heel vervelend zijn. Want de hypotheeklasten van de eerste woning dienen nog steeds te worden betaald. Om toch verzekerd te zijn van extra inkomsten kan het tijdelijk verhuren van de woning een ideale oplossing zijn. Het gebeurt dan ook steeds vaker dat woningen worden onderverhuurd aan een of meerdere studenten.

Leegstandwet

De overheid heeft aan de hand van de Leegstandwet geprobeerd een extra handvat te bieden aan huizenbezitters die hun woning willen onderverhuren. Om ervoor te zorgen dat men bij onderverhuren niet tegen allerlei tijdrovende maatregelen aanloopt, is de regelgeving omtrent tijdelijke verhuur versoepeld. Zo gaat het opzeggen van de huur makkelijker en sneller. Daar dien je als huurder dus wel rekening mee te houden, je hebt immers niet de huurbescherming die je bij ‘normale’ huur van woonruimte wel geniet. De bank dient de hypotheekverstrekker, in dit geval doorgaans de verhuurder van het pand, wel toestemming te geven voor het onderverhuren van de woning. Ook heeft de verhuurder een vergunning van de gemeente nodig.

Oplossing voor huurder en verhuurder

Door deze vorm van huren, die steeds vaker voorkomt door de leegstand van koopwoningen, zien studenten vaak kans om voor een redelijke huur in mooie afgewerkte huizen te wonen met alle benodigde voorzieningen. Een prima oplossing: de huiseigenaar is blij omdat hij elke maand huur ontvangt en de huurder is tevreden omdat hij in een mooie woning kan verblijven.

Veelgestelde vragen over tijdelijke verhuur:

We hebben enkele veelgestelde vragen over tijdelijke verhuur voor je op een rijtje gezet.

 • Mag je je woning onderverhuren?

  Om je woning onder te verhuren heb je toestemming nodig van zowel de hypotheekverstrekker of bank als de gemeente.

 • Heb je toestemming van de bank nodig bij onderverhuur?

  Ja, de bank moet instemmen met onderverhuur van je woning.

 • Moet je een vergunning bij de gemeente aanvragen als je wilt onderverhuren?

  Ja, je kan je woning pas onderverhuren als je een vergunning hebt ontvangen van de gemeente.

 • Wat is de Leegstandwet?

  De Leegstandwet is een wet die het makkelijker maakt om koopwoningen tijdelijk onder te verhuren. Zo is de opzegtermijn korter en geldt voor de huurder niet de huurbescherming, zoals bij normale huur.

© 2012-2021 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419