Huurbescherming

Huurbescherming

Huurbescherming houdt in dat de verhuurder of eigenaar na het aangaan van een huurcontract, jou niet zomaar uit je kamer mag zetten. Hij mag dit alleen schriftelijk doen als jij de huur niet meer wilt of kunt betalen of wanneer jij je ernstig misdraagt. Maar dan nog is er een opzegtermijn van meestal een maand van kracht. De huisbaas mag ook zelf de huur opzeggen wanneer jij een nieuw tussentijds contract niet wilt tekenen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een huurverhoging, maar deze moet wel redelijk zijn.

Ook gunstig voor verhuurder

Huurbescherming is ook bedoeld om de verhuurder te beschermen. Zo heeft hij zekerheid dat de huurder niet van de een op de andere dag de huur kan opzeggen, aangezien er een opzegtermijn van tenminste een maand aan vast zit. In sommige gevallen is deze termijn zelfs een jaar.

Huurder heeft rechten

Dankzij de huurbescherming sta je als huurder sterker na het tekenen van het huurcontract. Zowel huurder als verhuurder dienen het contract na te leven. Wanneer het huis waarin jij een kamer huurt, van eigenaar wisselt, blijft de huurbescherming van kracht. Jij kunt in dat geval zelf wel de huur zonder reden opzeggen, al zit daar wel een opzegtermijn van een tot drie maanden aan vast. In sommige gevallen zit je vast aan een jaarcontract waar je tussentijds niet onderuit kunt.

Veelgestelde vragen over huurbescherming

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over huurbescherming en de bijbehorende antwoorden voor je op een rijtje gezet.

 • Wat is huurbescherming?

  Huurbescherming houdt in dat je als huurder beschermd bent en je niet zomaar je kamer uitgezet kan worden. Ook heeft de verhuurder zich te houden aan regels wat betreft huurverhogingen.

 • Mag een verhuurder zomaar de huur opzeggen?

  Nee, als je gewoon de huur betaalt, mag een verhuurder niet zomaar de huur opzeggen. Tevens geldt voor het opzeggen van de huur een minimale opzegtermijn. De verhuurder kan slechts in bepaalde gevallen tussentijds de huur opzeggen.

 • Wanneer mag een verhuurder de huur opzeggen?

  De verhuurder kan de huur opzeggen wanneer je de huur nier (meer) betaalt of als je je misdraagt. Ook wanneer je geen nieuw tussentijds contract wilt tekenen, kan de verhuurder de huur opzeggen.

 • Wanneer kun je de huur opzeggen?

  Dat hangt van je huurcontract af. Wanneer je een jaarcontract aangaat, kan je niet zomaar na twee maanden de huur opzeggen. Soms kan je de huur wel opzeggen, maar geldt er een opzegtermijn.

© 2012-2021 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419