Huisjesmelker

Huisjesmelker

Een huisjesmelker is een huisbaas ‘gone bad’. Vaak gaat het om een verhuurder die een veel te hoog bedrag vraagt voor een kamer, lak heeft aan de huurder en slecht is met onderhoud plegen. Een huisjesmelker heeft vaak meerdere huizen in bezit waar hij zo efficiënt mogelijk kamers in verhuurt en als het even kan flink aan verdient. Zeker in de grote steden zijn huisjesmelkers flink actief, omdat mensen daar bereid zijn uit schaarste flink te betalen voor weinig.

Machtspositie Huisjesmelker

Door de enorme vraag aan kamers en het schaarse aanbod, heb je als student niet veel te eisen. Dit weten huisjesmelkers maar al te goed en zij halen dan ook het onderste uit de kan. Ze verkeren al snel in een machtspositie waarin jij als huurder niet heel veel hebt in te brengen. Ook buitenlandse studenten zijn vaak slachtoffer van huisjesmelkers.

Maak kennis met huisbaas

Het is raadzaam om kennis te maken met de huisbaas, voordat je een kamer gaat huren. Dan weet je een beetje wat voor persoon het is en kun je inschatten of hij te vertrouwen is of niet. Het is namelijk geen pretje dat wanneer er iets mis is met de woning, de verhuurder het vertikt te repareren. Daar zit je dan, met je hoge huurkosten en gebrekkige woning. Als blijkt dat je na ingang van het huurcontract toch een malafide huisbaas hebt, dan kun je dit melden bij de gemeente. Zij kunnen je mogelijk helpen.

Veelgestelde vragen over een huisjesmelker

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over de huisjesmelker en de bijbehorende antwoorden op een rijtje gezet.

 • Wat is een huisjesmelker?

  Een huisjesmelker is een huisbaas die op zeer dubieuze en soms onwettige wijze kamers verhuurt. Deze kamers worden vaak slecht onderhouden.

 • Wat doet een huisjesmelker?

  Een huisjesmelker vraagt vaak torenhoge huurprijzen, schrikt er niet voor terug om te veel huurders in een ruimte te stoppen en doet vrijwel niks aan onderhoud.

 • Hoe vermijd je een huisjesmelker?

  Probeer rond te vragen of een huisbaas betrouwbaar is. Ook is het verstandig om een kamer te huren via een woningstichting of studentenhuisvester.

 • Wat kun je tegen een huisjesmelker doen?

  Bij problemen met een huisjesmelker kan je de Huurcommissie inschakelen. Ook kan je een klacht indienen bij de gemeente.

© 2012-2021 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419