Het vinden van een studentenkamer zal steeds lastiger worden. Het aantal studenten zal de komende jaren flink groeien, namelijk tot 85.000 in 2020, terwijl het aantal beschikbare kamers erg achterblijft. Kenniscentrum Kences liet weten dat er in 2020 rond de 33.000 kamers nodig zijn in de verschillende studentensteden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven.

Eigen douche en toilet

Kences, dat zich vooral bezighoudt met studentenhuisvesting, voerde een grootschalig onderzoek uit onder 35.000 studenten. Hieruit bleek dat volgens de studenten minstens de helft van de kamers moet beschikken over een eigen douche, toilet en keuken. Een kleiner deel van de studenten liet weten het liefst geheel zelfstandig te willen wonen zonder voorzieningen te willen delen met medestudenten. Momenteel woont tweederde van de studenten in een huis met gedeelde voorzieningen.

Goedkoop is goed

Ook een groot deel van de studenten liet weten het liefst zo goedkoop mogelijk te willen wonen. Als dat tot gevolg heeft dat ze douche, toilet, keuken en woonkamer moeten delen met andere studenten, dan zagen ze daar geen problemen in. Gemiddeld betalen deze studenten 300 euro huur voor een dergelijke studentenkamer. Studenten moet fors bijbetalen voor kamers met geheel eigen voorzieningen.