Ieder jaar vertrekken duizenden studenten naar het buitenland om voor een korte- of langere tijd te studeren of stage te lopen. De beweegreden is voor iedere student anders. De één wil zelfstandiger en wereldwijzer worden, de ander wil zijn netwerk vergroten en kennis opdoen. Een buitenlandervaring is niet alleen onvergetelijk, hij staat ook nog eens goed op je cv!

Waar moet je aan denken?

Studeren in het buitenland vraagt wel om voldoende voorbereiding. Niet alleen de school moet geregeld zijn maar ook het verblijf, reiskosten en de overige financiën. Voor Nederlandse studenten is het overigens gemakkelijk om je studiefinanciering ‘mee te nemen’ naar het buitenland. Dit maakt het al een stuk aantrekkelijker om over een studie in het buitenland na te denken. Rijksoverheid heeft een handig checklist die jou na het invullen precies vertelt wat je moet weten over het land waar je heen gaat en op welke vergoedingen jij recht hebt.

Waar ga jij studeren?

En misschien wel het belangrijkste: in welk land wil jij studeren? Het ene land staat hoog aangeschreven als het om onderwijs gaat maar het andere blinkt uit vanwege de rijke cultuur of de taal. Neem bijvoorbeeld Amerika, waarvan 4 universiteiten terug te vinden zijn in de top 10 beste scholen van de wereld. Een studie in Amerika is gegarandeerd een onvergetelijke ervaring en je zult weinig last hebben van de taalbarrière. Vind je de temperatuur net zo belangrijk? Stage lopen in Curacao, Costa Rica of bijvoorbeeld Zuid-Afrika betekent lange zomeravonden na het werk en surfen voor de ontspanning. Er zijn ook landen die voorlopen in bepaalde specialisaties binnen jouw vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan Zwitserland, waar de bètastudies een uitstekende reputatie hebben. De universiteiten van Zwitserland bestaan uit bijna 21% internationale studenten.

Zoek je het toch liever dichtbij huis? Bij de LMU van München kun je je eigen combinatie van vakken kiezen, de universiteit scoort al jaren hoog in de ranglijst van universiteiten.

Benieuwd naar de top 10 beste landen om te studeren in Europa? Educations.com heeft op basis van een enquête, die is ingevuld door 30.000 internationale studenten, een top 10 gecreëerd op basis van 7 factoren. Deze hebben alles te maken met de cultuur van een land, onderwijsniveau en persoonlijke doelen. Daarnaast vind je op de site ook van elk land een gids met handige informatie. Zo verruil jij goed voorbereid je eigen kamer voor een avontuur in het buitenland!