Woningcorporaties in Amsterdam hebben besloten op te houden met het aanbieden van zogeheten ‘friends-contracten’. Met een ‘friends-contract’, vernoemd naar de gelijknamige en bekende serie over een groep samenwonende vrienden in New York, kunnen drie of vier personen samen een sociale huurwoning huren.

Directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Egbert de Vries geeft aan dat de regels niet langer geschikt zijn. Dit heeft alles te maken met het nieuwe beleid van de gemeente. ‘Het grootste probleem is dat je alle woningen moet ombouwen naar kamers. En we hebben eigenlijk geen zin om onze woningen om te zetten naar kamers’, vertelt De Vries aan AT5. Dit betekent dat de woningcorporaties volgens De Vries geen nieuwe gelegenheden tot woningdelen meer zullen ontwikkelen.

Met deze nieuwe maatregelen hoopt de gemeente Amsterdam te voorkomen dat beleggers hun woningen aan te grote groepen verhuren, en te hoge huren rekenen voor deze woningen.

Voortaan wil de gemeente ook geluidseisen aan woningen met vier bewoners toekennen. De wethouder van Wonen, Laurens Ivens, wil hiernaast per wijk een limiet voor woningdelen vaststellen. Ook moet elke bewoner op het huurcontract komen te staan.

De Vries geeft aan meerdere keren de wethouders te hebben gewaarschuwd voor de nieuwe problemen die door het nieuwe beleid zullen ontstaan. “Maar dat heeft de wethouder niet tot inkeer doen komen.”

Vanuit Amsterdam komen studenten in actie tegen de nieuwe regels, voornamelijk uit angst om uit hun woning gezet te worden. Via een online petitie van studentenorganisaties, die al meer dan drieduizend keer getekend is, laten ze hun stem gelden.

Beleggers die een huis kopen en dat opdelen in verschillende kamers verhuren vaak aan studenten of jonge werkenden. De gemeente wenst dat hiervoor een vergunning verleend moet worden. Volgens de Algemene Studenten Vereniging Amsterdam (ASVA) kunnen huiseigenaren die geen vergunning willen aanvragen de studenten uitzetten. Een actievoerder vertelde negentig voorbeelden te kennen van studenten die dit al hebben meegemaakt.

Woensdagavond zal de gemeenteraad over de nieuwe regels debatteren.