Eindelijk! Het is zo ver, je mag op kamers. Van de comfort van het ouderlijk huis naar een onbekende en kleine studentenkamer. Klein wonen kan als een uitdaging voelen, maar met wat inspiratie kom je al aardig ver. Het maakt niet uit of je een paar vierkante meter in een studentenhuis hebt, of woont in een kleine studio, wij geven je tips om jouw kleine kamer een groot gevoel te geven.

Inrichten studentenkamer: what to do?

Het is handig om te beginnen met een lijst van alle meubels en spullen die je nodig hebt. Vervolgens kun je een plattegrond van je kamer schetsen en deze op papier inrichten. Kom je op papier ruimte te kort, schrap dan de spullen die je niet echt nodig hebt.

Bepaal je budget en shoppen maar! Het is slim om even te kijken welke spullen je mee kunt nemen vanuit je ouderlijk huis, besparen op nieuwe spullen mag namelijk altijd. Daarnaast is het handig om na te gaan wat je tweedehands wilt aanschaffen en wat je nieuw moet kopen.

Bij het inrichten kun je beginnen met de meubels, daarna met het opbergen van je spullen en als allerlaatste vrolijk je de kamer op met accessoires. Het is belangrijk dat jij je eigen plek creëert, want het is natuurlijk wel de bedoeling dat jouw studentenkamer als thuis gaat aanvoelen. Je kunt de kamer met foto’s, planten en decoratie helemaal eigen maken!

Tip: Kies voor grote meubels. Het lijkt misschien handig om in een kleine kamer kleine meubels te plaatsen, maar dit oogt snel rommelig. Grote meubels zorgen voor rust in je kamer.

Kies voor multifunctioneel

Met weinig ruimte is het van belang dat je elke vierkante meter optimaal benut. Een idee is om multifunctionele meubels te kiezen zodat je kamer niet binnen de kortste keren vol staat. Een handig meubelstuk is de slaapbank, voor mensen die overdag op de bank willen neerploffen en ‘s avonds in bed willen kruipen. Kies een smalle eettafel die ook kan dienen als bureau, en een paar stapelbare krukjes die kunnen dienen als zitplek maar ook als plaats voor een leuke plant!

Probeer in de hoogte te denken; een wandplank is ideaal voor het opbergen van je boeken en haken zijn handig voor het ophangen van jassen, kleding en handdoeken. Of ga voor een hoogslaper, zwevende meubels doen je kamer groter lijken.

Een laatste tip: spiegels weerkaatsen licht en zorgen ervoor dat de ruimte optisch groter lijkt.