4 tips voor een koele studentenkamer zonder airco

Op deze zomerse dagen wil je natuurlijk een lekker koele kamer. Maar hoe zorg je ervoor dat je kamer koel wordt en blijft zonder airco? Wij geven een aantal handige tips weg om je huis én hoofd koel te houden.

1. Gooi de ramen open - en weer dicht

‘S avonds laat en ‘s ochtends vroeg is het koel buiten. Zet dan alle ramen en deuren in het huis tegenover elkaar open. Op deze manier ontstaat er een lekkere frisse wind door het hele huis.

Zorg er op het heetst van de dag juist voor dat de ramen en deuren dicht blijven om de warme lucht buiten te houden. Doe ook de raambekleding dicht aan de kant waar de zon staat. Hierdoor blijft de warmte grotendeels buiten en zal jouw kamer een stuk aangenamer voelen.

2. Vermijd apparatuur

Apparatuur geeft warmte af. Probeer warme (gloei)lampen, een stofzuiger en ander apparatuur die warmte afgeven zo veel mogelijk te vermijden. Ook is het handig om op een warme zomerdag het fornuis en de oven niet te gebruiken. Tip: maak in plaats van een warme maaltijd eens een lekkere maaltijdsalade.

3. Bescherm je huis tegen de zon

Heb je een luik of een zonnescherm? Doe deze dan de hele dag naar beneden. Heb je geen zonnescherm, overweeg dan eens om planten tegen je muur op te laten groeien op strategische plekken, of om een struik of boom te planten die een prettige schaduw op je huis werpt. Een bladverliezende boom houdt je huis in de zomer koel en laat in de winter het felbegeerde zonlicht door.

4. Schakel zwaarder verkoelend geschut in

Is je huis na bovenstaande tips nog niet koeler geworden? Wellicht is het dan verstandig om je eigen low-tech airco te maken, een aircooler of airco aan te schaffen.

Maak je eigen low-tech airco

Het kost even wat moeite, maar deze tip werkt geweldig. Zeker in studentenkamers. Vul een paar plastic flessen met water en gooi ze in de vriezer (niet helemaal vol, anders kunnen ze barsten). Je kunt zoveel flessen invriezen als je wilt. Plaats nu een ventilator in je slaapkamer en plaats de bevroren flessen ervoor. De lucht blaast langs de koude flessen en koelt daarmee flink af. Helaas is de werking maar kort omdat het water ook weer ontdooit, dus gebruik deze tip op strategische momenten. Bijvoorbeeld om in slaap te komen: dat kost je hooguit een halfuur. Zorg dat je de flessen plaatst in een bak waar de condens in kan worden opgevangen. Er ontstaat namelijk een plasje water rondom de flessen.

Ga een stapje omhoog met een aircooler

Een aircooler is een tussenvorm tussen een airco en een ventilator. Je kunt hem vullen met water of zelfs ijs, en hiermee koelt en zuivert hij de lucht. Het verbruikt ook veel minder stroom dan een airco. Handig om aan te schaffen als je nog wat budget over hebt.

Beheers je klimaat met een mobiele airco

Met een mobiele airco kun je iedere ruimte op de gewenste koele temperatuur brengen. Het kost meer energie en de lucht wordt droog, maar het wordt wel koel. En dat is een uitkomst als je het moet doen met een bloedhete studentenkamer.