Het verzwijgen van je studieschuld wordt steeds lastiger. Minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken wil dat er een schuldverklaring van DUO komt zodat banken zeker weten wat je studieschuld is. Dit schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Het is de bedoeling dat banken actief jouw schuldverklaring moeten opvragen bij DUO, zodat ze eenvoudig kunnen verifiëren of klanten een studieschuld hebben en hoe hoog deze is. Dat is de uitkomst van het overleg met het zogenoemde Platform hypotheken, waarin de overheid en bedrijven overleggen over de woningmarkt.

Je studieschuld verzwijgen is niet zonder risico, toch doen oud-studenten dit nog vaak. Wanneer een studieschuld wordt verzwegen, wordt deze niet doorgegeven aan Bureau Krediet Registratie (BKR), waar alle andere leningen wel (verplicht) worden geregistreerd. De reden hiervoor is dat een studieschuld veel invloed heeft op het maximale hypotheekbedrag. Oud-studenten die geleend hebben om te kunnen studeren en nu een huis willen kopen krijgen tienduizenden euro’s minder hypotheek. Een studieschuld drukt wel minder zwaar op de maximale hypotheek dan bijvoorbeeld een creditcard of 'gewone' lening.

Het lijkt aantrekkelijk om je studieschuld te verzwijgen maar tussenpersonen en hypotheekverstrekkers raden het sterk af, omdat er geen eerlijk beeld ontstaat van de maandlasten en risico’s. Door dit te doen kan bij betalingsproblemen de Nationale Hypotheek Garantie vervallen als er gelogen is bij de aanvraag van de hypotheek.

Een knelpunt van oud-studenten is dat hypotheekverstrekkers bij het bepalen van je maximale hypotheek uitgaan van je oorspronkelijke studieschuld, ook als je al bent begonnen met aflossen. Dit is soms zuur omdat je schuld hierdoor al flink verminderd kan zijn. De reden hiervoor is dat het maandbedrag dat je aflost hetzelfde is. Of je nu bijvoorbeeld 20.000 euro open hebt staan, of 2000 euro: je studieschuld drukt even zwaar op wat je maandelijk te besteden hebt.

Volgens Minister Kajsa Ollongren houden hypotheekverstrekkers rekening met de slinkende schulden en wijken zij soms af van de standaardregels, zeker als de resterende schuld al vrij klein is. Wanneer de schuldverklaring kan worden aangevraagd is nog niet duidelijk. De studentenorganisatie ISO reageert verbolgen op het plan en noemt de schuldverklaring een ‘verkapte BKR-registratie’. "We zien steeds meer negatieve gevolgen van het leenstelsel, door deze maatregel wordt het hoger onderwijs weer minder toegankelijk", aldus kandidaat voorzitter Kees Gillese.