Heb jij eindelijk je diploma in de pocket? Super! Volgende stap: op zoek naar een baan én een serieus salaris. Klinkt heerlijk natuurlijk, maar er zijn ook heel wat dingen die je zult gaan missen aan de tijd dat je lekker achterover kon leunen op school of thuis. We zetten een aantal zaken op een rij waar je waarschijnlijk met weemoed aan terug gaat denken als je straks aan je kantoorbaan begint.

Vrije tijd!

Op school heb je gemiddeld zo’n 2 á 3 dagen vrij. Op ‘schooldagen’ had je maar een aantal vakken of moest je met je projectgroep kletsen uhh... werken! Maar de overige dagen had je lekker veel vrije tijd! Een dagje naar het strand als het mooi weer is? Dat kon toen nog wel!

Geen verantwoordelijkheid hebben

Als student heb je weinig verantwoordelijkheden, behalve het behalen van je tentamens en het afronden van je studie binnen de acceptabele jaren. Maar buiten dat vergaat de wereld niet als je een keertje een tentamen moet herkansen of je projectgroep niet bijwoont. Helaas is dit anders als je gaat werken, zoveel meer verantwoordelijkheden: Help!

Heerlijk kunnen ‘uitslapen’

Deze hangt eigenlijk samen met de vrije tijd die je had als student. Niks is lekkerder dan op een vrije dag ‘s ochtends lekker lang te kunnen blijven liggen, al helemaal na een avondje stappen. Wat een heerlijk gevoel was het om te kunnen denken: “Hé iedereen is al op zijn/haar werk, maar ik draai me nog even om!”. Toch?!

Het gevoel dat de toekomst nog open ligt

In de stad blijven of naar een rustigere wijk verhuizen? Wil ik voor mijn 30ste kinderen, kan het nog even wachten of wil je überhaupt wel kinderen? Wil je werken onder een baas of ga je toch liever zelfstandig ondernemen? Al deze opties liggen nog open en dat geeft een fijn gevoel. Heerlijk die vrijheid!

Ome DUO en je studenten OV

Suikeroom DUO is er helaas niet meer, iedere 24ste van de maand wist hij je weer op te vrolijken met wat centen die je wel kon gebruiken. En alsof dat nog niet jammer genoeg is pakken ze ook nog eens je gratis OV af. Jup… you never know what you had until it's gone…

Studiegenoten

In eerste instantie wilde je er misschien niet veel mee te maken hebben, maar na verloop van tijd werden jullie toch echte maatjes. Niet alleen op school, maar misschien ook daarbuiten. Met collega’s is dat toch anders. Onze tip: behoud gewoon het contact met je studiegenoten, kan je tenminste nog wat grappen maken over die goede oude tijd!

Eén troost: je kan nu wel eindelijk een ‘heel’ huis betalen in plaats van een kamer van ongeveer 10m2 en eindelijk een volledig salaris dan rondkomen van ome DUO!