Een staande ovatie voor “suikeroom” Robert F. Smith (56), een Amerikaanse zakenman die tijdens zijn speech voor net afgestudeerde studenten van het Morehouse College in Atlanta beloofde dat hij hun volledige studieschuld zal afbetalen.

Morehouse College

De van origine zwarte school, waar onder andere burgerrechtenactivist Martin Luther King heeft gestudeerd, kreeg afgelopen zondag wel een heel bijzonder geschenk. Robert F. Smith maakte namelijk bekend dat hij zo’n $ 40 miljoen (€ 35,9 miljoen) voor zijn rekening zou nemen voor ‘the class of 2019’. Dit komt bovenop de gift van $ 1,5 miljard (€ 1,3 miljard) die hij eerder al gaf aan Morehouse College. Geen zorgen, Smith houdt nog genoeg centjes over voor zichzelf: vorig jaar stootte hij Oprah Winfrey van de troon als meest vermogende Afro-Amerikaan en in Forbes’ lijst van ‘rijkste miljardairs ter wereld’ pronkt Smith op nr. 355.

American Dream

Het is in de Verenigde Staten gebruikelijk een belangrijk persoon uit het hogere bedrijfsleven uit te nodigen om een speech te houden tijdens de afstudeerceremonie. Dit keer koos Morehouse College voor Robert F. Smith, die zijn eigen gift omschreef als The American Dream waar iedereen zijn steentje aan bij hoort te dragen. Smith vindt dat we met genoeg mensen op de wereld zijn om elkaar te kunnen helpen deze American dream na te jagen.

De class of 2019 werd door Smith omgedoopt tot 'zijn' klas, en uit naam van de acht generaties familie die vóór Smith in Amerika zijn opgegroeid wil hij hen een duwtje in de goede richting geven. Met deze gift hoopt hij te voorkomen dat de studenten in financiële problemen komen en hierdoor foute beslissingen maken.

De betreffende studenten wisten niet wat hun overkwam en moesten alles dan ook even laten bezinken. Eén van de studenten omschreef de uitspraak van de miljardair zelfs als ‘de meest genereuze geste die hij ooit had gezien.’