Studeren in Amsterdam? Doen. Maar waar ga je dan wonen? De populaire stad groeide in de afgelopen periode met maar liefst 11.000 inwoners per jaar. Er moet dus worden gebouwd. En dat is wat Amsterdam ook doet, er komen 9.000 woningen in Amsterdam en 1.500 in de omliggende gemeenten bij.

Betaalbare woningen

De afgelopen vier jaar zijn er in Amsterdam al 11.116 betaalbare studenten- en jongerenwoningen bij gebouwd. Het gaat om tijdelijke én permanente woningen, zelfstandig en met gedeelde voorzieningen.

Huisjesmelkers getackeld

Betaalbaarheid is een eis bij de bouw van de woningen. Is de gemeente grondeigenaar, dan is de maximale huurprijs voor 18 tot 23 jarigen 424 euro per maand. Voor 23 tot 28 jarigen is dat 607 euro per maand. Bij particuliere grondeigenaren en transformatie van bestaande gebouwen is er een maximale huur tot 720 euro per maand. Naast deze nieuwe woningen is er aandacht voor de kwaliteit van bestaande bouw, betaalbaarheid en de rechtspositie van de jonge huurders. Vanaf 2020 is het voor woningeigenaren verplicht om alle huurders van een individueel contract te voorzien. Zo worden huisjesmelkers die woonruimte verhuren tegen extreem hoge huurprijzen, sneller getackeld.