Steeds meer jongeren gaan later op kamers. Volgens het Centraal bureau voor de statistiek (CBS) wonen vooral studenten gemiddeld een jaar langer bij hun ouders dan in 2012.

Volgens CBS-onderzoeker Tanja Traag zijn alle zaken die bij huisje, boompje, beestje horen, opgeschoven. Nu zijn studenten gemiddeld tussen de 19 en 20 jaar als ze op kamers gaan. Werkende jongeren verlaten het huis pas tussen de 24 en 26 jaar. Dit verschilt enorm met het totale gemiddelde in 2017, dit was toen 23,5 jaar. In 2012 waren jongeren zelfs nog 22,8 jaar als ze op kamers gingen.

“Het is een trend dat jongeren later uit huis gaan, op eigen benen staan, beginnen aan een huwelijk en kinderen’’, aldus Traag.

Financiële prikkel mist

Vóór de tijd van het leenstelsel kregen thuiswonende studenten en lagere beurs dan uitwonenden. Dit was voor veel studenten een reden om eerder uit huis te gaan. Nu de basisbeurs is afgeschaft, is er geen financiële prikkel meer om uit huis te gaan.

Volgens Traag speelt het leenstelsel nog steeds een belangrijke rol voor studenten om later uit huis te gaan. Maar ook het beperkte kameraanbod voor studenten speelt mee. Doordat de huurprijzen enorm zijn gestegen en internationale studenten naar Nederland komen en ook een kamer zoeken, wordt het steeds moeilijker om in populaire studentensteden een leuke, betaalbare woning te vinden.

Zorgelijk

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt deze ontwikkeling zorgelijk. Volgens de studentenorganisatie blijven studenten ongewild langer thuis wonen omdat ze geen lening aan durven te gaan. “Je studententijd is een ontzettend belangrijke tijd voor je ontwikkeling, het is een gemis dat studenten nu tegen hun wil pas later de stap naar onafhankelijkheid kunnen maken omdat ze zich nu al zorgen moeten maken om de tijd na hun studie”, zegt ISO-voorzitter Tom van den Brink.

Lange wachtrijen

Niet alleen studenten, maar ook jongeren die niet studeren gaan steeds later op zichzelf wonen. Dit komt vooral door de hoge huizenprijzen en onzekere arbeidsmarkt, vaste contracten zijn lastig te verkrijgen. Ook lange wachtrijen bij sociale huurwoningen zorgen ervoor dat jongeren langer blijven thuis wonen.