Koken, boodschappen doen en koffie drinken: het klinkt niet direct als het leven van een student, maar in Enschede doen ze het graag. In ruil voor een goedkope studentenkamer brengen studenten hier tijd door met ouderen in woon-zorgcentrum de Posten.

Huren voor een prikkie

Annemiek (24), student Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente, huurt voor € 185,- per maand een kamer in woon-zorgcentrum de Posten in Enschede. Ze deelt een woning met twee slaapkamers en een gemeenschappelijke keuken en badkamer met een mannelijke leeftijdsgenoot.

In ruil voor de schappelijke huurprijs brengt Annemiek dertig uur per maand door met haar oudere buren. Een kop koffie of thee drinken, een praatje maken of een handje helpen waar nodig: Annemiek doet het met plezier en noemt het zelfs ‘supergezellig!’.

Geen typisch studentenleven

Elke avond feesten en lawaai maken zit er in De Posten niet in. “Maar die behoefte heb ik ook niet,” zegt Annemiek. Zij omschrijft zichzelf niet als een typische student. Annemiek was al bekend met De Posten voordat ze er ging wonen, omdat haar opa en oma er woonden. “Toen ik het nieuwe concept ontdekte, heb ik me meteen aangemeld. Ook omdat ik vond dat het tijd was om uit huis te gaan.”

Profiel

Het concept betreft een pilot met drie studenten. Niet elke student kwam in aanmerking: de zorginstelling heeft een profiel opgesteld waaraan studenten moeten voldoen. Zo moeten de studenten goed kunnen omgaan met ouderen met een fysieke beperking en dementie. Ook moet de levensstijl van de studenten enigszins aansluiten bij die van ouderen. Na selectie onder twaalf studenten zijn Annemiek en twee andere studenten uitgekozen om deel te nemen aan de pilot. Na een jaar wordt de pilot geëvalueerd en wordt bepaald of de woonvorm zal blijven voortbestaan of zelfs zal worden uitgebreid.