Afgelopen zaterdag liepen ongeveer 500 studenten mee in een protestmars door Den Haag om te demonstreren tegen de oplopende studiekosten als gevolg van het leenstelsel. De opkomst was lager dan door de organisatie werd verwacht.

Spandoeken

De protestmars werd georganiseerd door de Landelijke Studenten Vakbond (LSvB) en Rood, de jongerenpartij van de SP. De studenten wilden door middel van de protestmars laten zien dat ze het niet langer pikken. Hiervoor namen zij spandoeken mee met teksten als ‘Weg met het schuldenstelsel’ en ‘Diploma halen? Tot je pensioen afbetalen!’

Ook droeg elke student een papiertje op zijn of haar rug met daarop een bedrag van soms wel € 35.000,-. Het bedrag is de studieschuld die de studenten door het leenstelsel hebben opgebouwd.

Diep in de schulden

Volgens de LSvB “moeten studenten zich diep in de schulden steken om te kunnen studeren, aan hen beloofde investeringen in het onderwijs worden niet nagekomen en nu gaat ook nog de rente op de studielening omhoog”.

SP-kamerlid Frank Futselaar, die zich in de tweede kamer verzet tegen het leenstelsel, vindt dat de ‘emanciperende werking’ van het onderwijs door het leenstelsel tekort wordt gedaan. “Er is leenangst, jongeren durven niet meer op kamers te gaan wonen of op te klimmen van mbo naar hogeschool of zelfs de universiteit. Want hoe langer je studeert, des te meer het kost.”

Petitie

Tijdens de protestmars krijgt Futselaar een petitie aangeboden van de twee hbo-studenten Verpleegkunde Amelia Zuidema (20) en Britte Veltman (20). Met de petitie, die door 124.455 studenten is ondertekend, willen de studenten compensatie vragen voor het feit dat ze extra betalen voor investeringen in het onderwijs, maar niks van deze investeringen merken. Volgens Zuidema was de petitie een spontane actie: “We willen aandacht vragen voor onze generatie. Wij krijgen niks meer en moeten alles lenen.”

Vandaag proberen de studenten opnieuw aandacht te vragen van de minister van Onderwijs, als zij de petitie overhandigen aan leden van de tweede kamer.