De populariteit van grenzeloos studeren groeit! Een stage, studie of tussenjaar: steeds meer studenten kiezen ervoor om een deel van hun studietijd in het buitenland door te brengen. Volgens adviesbureau voor internalisering in het onderwijs WilWeg zijn er genoeg verklaringen voor de toenemende populariteit van studeren over de grens.

Beurzen

Uit recentelijke cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vierentwintig procent van de hbo- en wo-studenten een semester of langer in het buitenland doorbrengt. Bij mbo’ers ligt dit percentage een stuk lager: zeven procent. Vooral studenten van horecaopleidingen vertrekken vaak naar het buitenland, logischerwijs gevolgd door studenten Toerisme en Vreemde Talen.

Siu Lien Tjoa van WilWeg heeft een verklaring voor de toenemende populariteit van grenzeloos studeren. Volgens haar wordt het namelijk steeds laagdrempeliger om naar het buitenland te gaan. Allereerst wordt de informatievoorziening beter. Ook komen er vanuit onder andere DUO, hogescholen en universiteiten steeds meer beurzen beschikbaar waarmee studenten hun buitenlandse avontuur kunnen financieren.

Toegevoegde waarde

Volgens opleidingen zijn studenten die een deel van hun studie in het buitenland hebben doorgebracht zelfstandiger en wereldwijzer. Ook hebben ze een breder netwerk en kunnen ze hun vertrouwde Nederlandse omgeving vergelijken met een compleet andere ervaring.

Door de toenemende populariteit doet zich wel een probleem voor: in hoeverre ben je namelijk nog interessant als steeds meer studenten ervoor kiezen om naar het buitenland te gaan? Tjoa geeft het antwoord: ‘Met buitenlandervaring ben je nog altijd interessanter voor werkgevers, merken wij ook aan de reacties van HR-personeel en recruiters. Maar het is wel van belang dat je goed kunt uitleggen wat je precies aan die buitenlandervaring hebt gehad, wat je ervan hebt geleerd.’

Tips

Hoewel het steeds makkelijker wordt om een studie of stage in het buitenland te volgen, zijn er volgens WilWeg toch wat belangrijke dingen waar je over na moet denken:

  • Zorg dat je al je studiepunten hebt behaald: voordat je naar het buitenland vertrekt is het belangrijk dat je geen studieachterstand hebt. Als je in het buitenland bent is het namelijk lastiger om vakken in te halen.
  • Start met sparen: hoewel je studielening verhoogd wordt als je naar het buitenland gaat, is dit niet voldoende om af en toe eens van je vrije tijd te genieten. Daarom wordt aangeraden vooraf goed te sparen voor je avontuur in het buitenland, zodat je ook eens een avondje uit of dagje weg kunt gaan.
  • Oriënteer je goed vooraf: zoek van tevoren veel informatie over het land waar je voorkeur naar uitgaat: welke studies kun je er volgen, kun je er stage lopen, wat zijn de kosten voor levensonderhoud en hoe zit het met huisvesting? Het is handig om gesprekken te voeren met studenten met buitenlandervaring om te kijken hoe zij sommige dingen hebben aangepakt.

Heb jij de ambitie om een deel van je studietijd in het buitenland door te brengen? Bezoek dan op 23 en 24 november de BuitenlandBeurs in Utrecht. Hier kun je je alvast goed oriënteren op een studie, stage of tussenjaar over de grens.