Het aantal studenten blijft stijgen. De vraag naar kamers is daarom groot, wat ervoor zorgt dat de huurprijzen toenemen. Toch is er iets dat het verschil kan maken in je portemonnee: de studentenstad. Uit de pas verschenen Landelijke Monitor Studentenhuisvesting van het Kenniscentrum Studentenhuisvesting (Kences) blijkt namelijk dat kamerprijzen per stad flink uiteen kunnen lopen.

Deventer

Wie op zoek is naar een ruime kamer voor een prima prijs moet in het oosten van het land gaan studeren. In Ede, Wageningen, Deventer en Enschede zijn studentenkamers namelijk nog redelijk te betalen. Zeker Deventer is een goedkope studentenstad: een vierkante meter kost hier gemiddeld € 20,- per maand.

In de Randstad zijn studenten het duurst uit. Amsterdam spant de kroon, hier betaal je voor een vierkante meter gemiddeld € 34,- per maand. Ook in Haarlem en Den Haag zijn de kamerprijzen hoog.

€3000,- op jaarbasis

De verschillen tussen Deventer en Amsterdam worden helemaal goed zichtbaar als gerekend wordt met een gemiddelde kamergrootte. Voor een kamer van twintig vierkante meter betalen studenten in Deventer maandelijks € 400,-. Dezelfde kamer kost in Amsterdam bijna € 300,- meer: € 680,-. Op jaarbasis scheelt dit studenten meer dan € 3.000,-. Dit is een hoop geld, zeker als je je bedenkt dat gemiddeld de helft van het inkomen van een uitwonende student naar huisvesting gaat.

Minder studenten op kamers

Het kamertekort en de hoge huurprijzen hebben invloed op het aantal studenten dat op kamers gaat. Uit het onderzoek van Kences is gebleken dat er nu minder uitwonende studenten zijn dan in voorgaande jaren. Drie jaar geleden woonde drieënvijftig procent van alle studenten nog op kamers, nu is dat achtenveertig procent. Volgens Kences is de invoering van het leenstelsel ook een belangrijke oorzaak van het dalend aantal uitwonende studenten.