De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Hanzehogeschool hebben gisterochtend tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat zij de banden met studentenvereniging Vindicat voor dit collegejaar verbreken. De oorzaak hiervan is de cultuur van de studentenvereniging, welke door leden als ‘onveilig’ wordt ervaren.

Negatief advies

De maatregelen van de RUG en Hanzehogeschool komen voort uit een advies van Accreditatiecommissie Studentenverenigingen om Vindicat niet te accrediteren voor het collegejaar 2018/2019. Het advies van de commissie is gebaseerd op verschillende incidenten die bij Vindicat hebben plaatsgevonden.

Geweld, drank en misbruik

Eerder dit collegejaar is een vrouwelijk lid van Vindicat gewond geraakt tijdens een incident. Twee andere leden werden vervolgd voor de mishandeling van een aspirant-lid. Verder zou er binnen Vindicat sprake zijn van een ‘dwangmatige zuipcultuur’. Tot slot is er volgens de commissie te weinig transparantie bij de vereniging.

De gevolgen

De verbroken banden met de onderwijsinstellingen hebben negatieve gevolgen voor Vindicat. Zo zal de vereniging dit collegejaar geen deel uitmaken van de academische gemeenschap en niet meer welkom zijn op officiële gelegenheden. Ook wordt de compensatie die het bestuur ontving voor opgelopen studievertraging ingetrokken. Deze compensatie bedraagt maar liefst €33.000,-.

Teleurgesteld

Vindicat is het niet eens met de beslissing van de onderwijsinstellingen om de vereniging niet te accrediteren. “Na tumultueuze jaren hebben wij 1,5 jaar geleden in samenwerking met de academische instellingen een nieuwe koers ingezet. De cultuurverandering heeft zijn vruchten afgeworpen,” aldus de vereniging. “Inhoudelijk snappen we de kritiek die we krijgen, maar we zijn van mening dat we onevenredig zijn gestraft,” laat Vindicat weten aan NU.nl.

Kans op verbetering

De RUG en Hanzehogeschool laten weten dat de banden met Vindicat niet definitief worden verbroken. De Accreditatiecommissie Studentenverenigingen moet nog een advies uitbrengen voor het collegejaar 2019/2020. De onderwijsinstellingen hopen daarom dat Vindicat dit collegejaar gaat aantonen dat de cultuur wel degelijk kan veranderen.