Helaas, stufi is geen vetpot en veel studenten hebben een bijbaan om enigszins rond te kunnen komen. Maar er zijn meer opties om je inkomen als arme student wat op te krikken. Zo kun je je eigen studentenbedrijf beginnen: goed voor de ontwikkeling en je kunt er ook nog eens flink succesvol mee worden.

Succesverhalen

Dat studentenbedrijfjes kunnen uitgroeien tot een enorm succes bewees onder meer Jitse Groen met Thuisbezorgd.nl en Mark Zuckerberg met Facebook. Maar ook als je de lat wat minder hoog legt, kun je leuk verdienen aan een eigen studentenbedrijf. Zo begon George Brandenburg samen met studiegenoot Sander Peltenburg het bedrijf Burgs Food. Tijdens een biertje besloten ze burgers te gaan maken van krekels in combinatie met plantaardige ingrediënten, want “insecten zijn de beste proteïnebron voor het menselijk lichaam en burgers zijn momenteel een platform om allerlei nieuwe dingen te verkopen,” aldus de twee studenten.

Het idee werd een succes: Burgs Food staat op festivals met een foodtruck en levert hun krekelburgers aan restaurants en cateraars. Ook won Burgs Food de Nederlandse editie van de Global Student Entrepreneurs Awards. Inmiddels zijn Brandenburg en Peltenburg beide afgestudeerd en kunnen zij leven van de inkomsten uit hun eigen bedrijf.

Twee vliegen in één klap

Volgens Hubert Deitmers van Jong Ondernemen heeft het starten van een eigen bedrijf tijdens de studie verschillende voordelen: “Als jongeren in aanraking komen met ondernemen, helpt dat de non-cognitieve vaardigheden vooruit, zoals creatiever denken, doorzettingsvermogen en zelfredzaamheid. Jongeren die in aanraking komen met ondernemerschap hebben later bovendien sneller een baan, minder kans op werkloosheid en een grotere kans op een hogere functie.”

Volgens Deitmers kun je ook nog eens meer geld verdienen met een eigen bedrijf dan met een gewone bijbaan. “Mijn eigen zoon bijvoorbeeld is op de middelbare school een bedrijfje begonnen in online video's maken voor bedrijven. Hij verdiende veel meer dan de kinderen die als vakkenvuller gingen werken. Maar het kostte ook veel meer tijd,” laat Deitmers weten aan NU.nl.

Stage lopen bij je eigen bedrijfje

Dagmar van Lieshout, student International Lifestyle Studies aan Fontys Hogeschool, begon samen met studiegenootje Amber Huls de reiswebshop holi-yay. De studentes maken gebruik van de ondernemersregeling van Fontys. Hierdoor kunnen ze beide stage lopen en eventueel ook afstuderen bij holi-yay. Zo zijn ze verzekerd van een leuke stageplaats en kunnen ze hun eigen bedrijf ook nog eens naar een hoger niveau tillen.