Het is een van de leukste studentensteden van Nederland: Tilburg. Ook bij internationale studenten is de stad in trek. Veel verhuurders van studentenkamers adverteren echter met ‘Dutch Only’ en ‘No Internationals’, wat leidt tot grote frustraties onder de buitenlandse studenten.

Hopeloos

Als student Gurzap uit Cyprus door het kameraanbod op Facebook scrolt, staat er boven acht van de tien berichten met grote letters ‘DUTCH ONLY’. Als hij toch reageert, krijgt hij te horen dat de kamer al verhuurt is. Ook student Roger de la Vega uit Italië, is hopeloos, hij plaatste een oproep op Facebook: ‘Help me please!’ Roger is niet optimistisch: “Als ik niks vind voor de start van het semester, wordt het waarschijnlijk een prijzig hotel.” Eerder sliep een andere student al eens nachtenlang in zijn auto, omdat hij geen kamer kon vinden.

Tilburg kent grote complexen waar studentenhuisvesting wordt aangeboden, maar dit is niet voldoende voor de zo’n 3000 internationale studenten die jaarlijks in Tilburg een studie volgen. De internationals proberen daarom een kamer te vinden via particuliere verhuurders, maar die zitten vaak niet te wachten op internationale studenten.

Geen zin in Engels in eigen huis

De reden voor de ‘Dutch Only’ studentenhuizen is in de meeste gevallen de taalbarrière. “Wij kunnen strenge eisen stellen aan wie we toelaten”, laat kameraanbieder Thijs Latour weten aan AD. ”Als we thuiskomen willen we niet de hele tijd Engels hoeven spreken.” Studenten willen best uit beleefdheid Engels spreken, maar of ze dit ook in hun eigen huis willen doen is een ander verhaal.

Discriminatie of niet?

Volgens Walter Franz van International Care Center Tilburg is het buiten de deur houden van de internationale student ‘discriminerend’ en ‘ongastvrij’. De studentenhuizen zelf zien dit anders. Volgens hen is het ‘prefereren van een huisgenoot boven een andere huisgenoot’ volkomen normaal. Ook de gemeente Tilburg en woningcorporaties vinden dat het kiezen van een nieuwe huisgenoot aan de studenten zelf is.