Denk je lekker gespaard te hebben voor een heerlijke vakantie na een vermoeiend studiejaar, moet je een paar honderd euro besteden aan het reizen naar je opleiding. Het is de harde realiteit voor veel studenten uit het noorden. De zomerstop voor de studenten-ov gaat namelijk in op 16 juli, terwijl er na die datum nog (her)tentamens zijn in de noordelijke regio.

Niet fair, vindt de Naardense mbo-studente Michelle Leine. Daarom is ze een petitie gestart die ervoor moet zorgen dat de studenten-ov geldig blijft tot de laatste wettelijke schooldag. Ze heeft inmiddels ruim 8.000 handtekeningen verzameld, waarmee ze het kabinet wil overtuigen de regelgeving aan te passen.

Nog één weekje

Michelle heeft nog één weekje om een en ander voor elkaar te boksen, want de ministers en Tweede Kamer houden zelf ook een zomerstop. Vanaf 6 juli gaat namelijk het reces in en wordt er niet vergaderd. Het ziet er dus niet heel erg naar uit dat er deze zomer direct al een oplossing komt.

Vijf manieren om je zomervakantie te kunnen betalen

Studeer jij in het noorden en moet jij je zuurverdiende geld gedwongen uitgeven om je (her)tentamens te kunnen maken, dan is dat natuurlijk mooi balen. Hoe zorg je ervoor dat je toch de zomer doorkomt op een leuke manier? Vijf tips om slim om je bankrekening aan te vullen, of in ieder geval: niet verder leeg te trekken (heb je als student uit het zuiden of midden ook nog wat aan).

1. Je kamer - of andere plek in huis - verhuren

Studentensteden zijn gewild voor weekendjes weg of korte vakanties. Daar kun jij mooi gebruik van maken. Zeker als je de zomer toch niet zoveel thuis bent of wilt spenderen aan een van de costa’s. Verhuur je kamer - of de gezamenlijke woonkamer, de keuken of het washok - aan mensen die een goedkope slaapplek zoeken. Misschien wel even overleggen met je huisbaas?

2. Goede kok? Verkoop je eigen maaltijden

Kun jij kunstjes achter het fornuis? Denk er dan eens aan om je culinaire hoogstandjes (online) te verkopen. Op Thuisafgehaald.nl kun je je kooksels en baksels aanbieden. Je bepaalt zelf wat je kookt, welke prijs je vraagt en wanneer mensen je maaltijden kunnen afhalen. Je kunt jezelf hier overigens ook aanbieden als thuiskok en tegen betaling bij mensen thuis gaan koken.

3. Word Marktplaats-koning(in)

Heb je nog oude meuk thuis liggen waar je niks mee doet? Was je vroeger fan van merkkleding, fervent skater of verzamelaar van bijzondere objecten of gadgets, maar zijn die hobby’s allemaal verleden tijd? Gooi je spul op Marktplaats en stroom binnen. Of struin dit populaire online platform af voor goeie koopjes, die je vervolgens weer doorverkoopt voor een hogere prijs. Smart!

4. Neem een coole zomerbaan

Na al dat studeren heb je natuurlijk geen zin om ook nog eens een hele zomer te werken. Maar dat hoeft helemaal niet zo vervelend te zijn. Tenminste, als je een coole zomerjob neemt. In het buitenland bijvoorbeeld. Ga achter de bar staan in Spanje of oefen je Frans op een camping aan de Côte d’Azur. Of word - als je een goede conditie hebt - lifeguard op een van onze Waddeneilanden. Zit je toch maar mooi de hele zomer met je bips op het strand.

5. Liften en/of couchsurfen

Wil je er hoe dan ook even tussenuit, maar kan je bankrekening het eigenlijk echt niet aan, denk dan eens aan liften of couchsurfen. Of doe het allebei. Heb je gratis vervoer én gratis verblijf. Op couchsurfing.com vind je over de hele wereld banken waar je kosteloos op kunt crashen. Zo kom je bovendien in contact met locals, die je meteen kunnen vertellen wat de leukste plekken zijn voor een biertje of dansje.