De Vlaamse studente Heleen laat de hele wereld meekijken met haar studiesessies via haar Youtube-kanaal ‘Study Vibes’. Wie daarin geïnteresseerd is? Maar liefst 21.000 mensen volgen hoe ze studeert in haar studentenkamer in Antwerpen.

Voorkom uitstelgedrag

Drie jaar geleden is Heleen gestart met het streamen van haar studiesessies. Ze is hiermee begonnen toen ze het vak wiskunde moest halen om aan haar huidige studie te beginnen. "Ik wilde per se deze opleiding gaan doen en was ervan overtuigd dat ik niet faalde voor wiskunde door een tekort aan inzicht. Het was mijn uitstelgedrag dat me de das omdeed. Ik zocht manieren om dat probleem op te lossen. Omringd door studenten, zoals bijvoorbeeld in de bieb, is één ding. Maar in de examenstudie van de middelbare school zat daar ook nog een leerkracht op te kijken. Samen studeren én controle: die twee dingen kan ik combineren in mijn streams."

21.000 volgers

Heleens volgers bevinden zich over de hele wereld. Er kijken Argentijnen, Amerikanen, Koreanen en ook Nederlanders. "Meestal studeer ik op mijn kamer en dan voel ik me enorm gesteund door alle volgers, die kunnen reageren op mijn video's. Die reacties bekijk ik wel pas na het studeren.” Een week van tevoren gooit Heleen haar studieplanning online, zodat haar volgers precies kunnen zien wanneer ze studeert.

Geen voorbeeldstudent

Ondanks de steun van 21.000 volgers is Heleen geen voorbeeldstudent: ze heeft zelfs herkansingen. Toch kan Griet Speeckaert van de Belgische studiehulp organisatie Teleblok zich goed voorstellen waarom de aanpak werkt. “Zien studeren doet studeren, dat is wat veel studenten aantrekt om in bibliotheken of elders samen te blokken.” Daarnaast geeft de herkenning ook steun. “Als Heleen eens zucht of een lastige dag heeft, dan weten haar volgers dat het iemand anders ook kan overkomen. Het kan herkenning bieden. Ze weten dat ze er niet alleen voor staan."