Tentamenstress, scriptie-ellende, deadlines. Je kent het ongetwijfeld. Hoe fijn zou het zijn om je op zulke momenten héél even terug te trekken om stoom af te blazen?  Op de Universiteit van Utah in Amerika kan het nu. Daar staat op de campus namelijk een ‘huilhokje’ voor studenten.

Het idee voor het huilhokje komt van keramiekstudente Nemo Miller, die het project bedacht in het kader van een opdracht voor het vak houtbewerking. “Ik wilde een fijne, comfortabele plek creëren waar je even kunt ontsnappen aan de harde realiteit van het studeren”, zegt ze tegen de Daily Utah Chronicle. Dat werd de ‘Cry Closet’. “Ik merkte dat ik tijdens het afstuderen behoefte had aan zo’n veilige plek en ik gunde andere studenten dat ook.”  

Kast met knuffels

Wat moet je je nu voorstellen bij zo’n huilhokje? Het concept is vrij simpel: een losstaande kast met muren van zachte stof, een vloer bezaaid met knuffels en twee lichten die je naar eigen wens uit of aan kunt doen. Als de stress je te veel wordt, je gewoon een lekker potje wilt janken of behoefte hebt aan knuffels of een ‘zachte’ omgeving, kun je voor vijf of tien minuutjes in de kast stappen.

We zijn super gestrest, volgens sommige onderzoekers

Volgens Hogeschool Windesheim kunnen Nederlandse studenten wel iets gebruiken om met stress en andere psychische ongemakken te dealen. De hogeschool bracht namelijk eerder dit jaar in een onderzoek naar buiten dat meer en meer studenten last hebben van angst- en depressieklachten. En ook universiteitskoepel VSNU en de Vereniging Hogescholen uitten in dagblad Trouw hun bezorgdheid over ‘de toenemende druk’ op studenten. In die zin zou een dergelijk stoom-afblaas-hokje als in Utah best goed van pas komen.

Lariekoek, zeggen andere wetenschappers

Maar volgens onderzoekers van de Universiteit van Tilburg valt het allemaal wel mee. Ze deden een langetermijnstudie naar psychische problemen van Nederlandse studenten en volgden hiervoor 7.500 jongeren, zowel studenten als niet-studenten. Wat blijkt? Het beeld dat media schetsen over toegenomen problemen is lariekoek. Althans, volgens de Tilburgse onderzoekers. Zij noemen de psychische gezondheid van studenten zelfs ‘opmerkelijk stabiel’. Misschien toch wat overdreven, zo’n huilhokje voor ons nuchtere Hollanders?